Бойко Рашков очаква ВСС да "замете" казуса с Гешев

В сигнала до правосъдния министър има данни за престъпление, твърди вътрешният министър

Бойко Рашков

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков очаква Висшият съдебен съвет да направи всичко възможно, за да отклони случая с искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно от изказване на Рашков пред БНР. В петък правосъдният министър Янаки Стоилов обяви, че внася предложение до ВСС с искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор заради информация от МВР.

"По материала за главния прокурор работя много преди да стана служебен министър, не може да става дума за някаква специална цел. Този материал дори доста позакъсня, за да бъде сезиран Висшият съдебен съвет... В дискусията по тази проблематика се намесиха и бивши представители на НДСВ. Те изтъкваха несъстоятелни аргументи, включително, че това предложение към ВСС ще бъде удар във въздуха. Тук личността на Гешев не е най-важното. Няма опит за реванш. Тук целта е да се постави по-сериозният въпрос - как е структурирана нашата прокуратура, как заема място в системата на съдебната власт, дали главният прокурор е отговорен или е недосегаем", каза Рашков.

По думите му в сигнала от 108 страници, който самият той е внесъл, има данни за извършено престъпление от главния прокурор Иван Гешев. Държавният обвинител е престъпил закона, като е извадил на два пъти - през януари и юли м. г. данни, придобити чрез специални разузнавателни средства (СРС). Това е нарушение, което Наказателния кодекс преследва като престъпление и предвижда години затвор, обяви служебният вътрешен министър.

Той посочи, че в развитите демократични държави няма подобна на нашата прокуратура - главният прокурор да командва обикновения прокурор.

"Очаквам ВСС да не събере кворум, за да не се занимава с този горещ картоф. Очаквам, че и дори да има кворум, членовете на ВСС ще направят всичко възможно да отхвърлят предложението или да вземат решение, че няма основание Иван Гешев да бъде освободен от поста... Искането за процедура е удар в полза на демократичното устройство в нашата страна. Удар, който ще остави следа и ще предизвика промени", добави министърът.

Пред БНР Рашков коментира и разпита на Бойко Борисов през седмицата.

"По повод едно действие, което се основава на закона - гражданинът Борисов да бъде разпитан, той направи политически пиар. Към онзи момент фактическата обстановка съзнателно не е била установена, за да бъде измъкнат от отговорност Борисов. Когато видите, че един случай е останал неизяснен от компетентните органи, няма ли да желаете този случай да бъде доизяснен. Да, сега е минало време, но ако някой се надява, че поради изтеклото време няма да бъде направен опит чрез законови средства да му се търси отговорност, е в голяма грешка. Надявам се, че Борисов ще бъде призоваван да дава обяснения по редица неизяснени случаи, сред тях е и този за къщата в Барселона", посочи Рашков. Как е купена къщата в Барселона, с чии пари, има ли участие Борисов, запита Рашков.

Вътрешният министър каза още, че МВР е в края на проверката за подслушване на протестиращи.

"Става дума за подслушване на стотици български граждани. Положени са големи усилия за унищожаване на материалите, съпътствали прилагането на СРС. Специално материалите в ГДБОП и в Дирекция "Вътрешна сигурност". Там служители са били на слушалките непрекъснато, водели са записки, унищожавани после. Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани... Представяте ли си докъде е стигнала българската прокуратура, за да угоди на политическата власт, на Борисов конкретно, а Гешев е съгласен прокуратурата да иска използването на СРС, тъй като протестът е започнал да иска и неговата оставка", каза Рашков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?