Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бойко Рашков: Подслушвани са стотици, данните ще ги внесем в парламента

Борисов трябва да бъде разпитан след изборите за "канибалското дело", обясни вътрешният министър в интервю за Mediapool

29 коментара
Бойко Рашков, снимка БГНЕС

Стотици протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са били подслушвани, защото техните действия са оценени от прокуратурата като държавен преврат. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за Mediapool. В него той говори за подслушването, за подготвян писмен сигнал срещу Иван Гешев до българска институция, както и за хора, които са готови да свидетелстват по "канибалското делото", в което Рашков замеси бившия премиер Бойко Борисов.

Министър Рашков, казахте, че известен политик купува гласове за партия от "известен етнос", но не споменахте имена. Заради предизборната кампания или защото няма достатъчно доказателства за това? Говореше се и за 15 000 македонци с български паспорти...

Аз съм длъжен, когато се появи информация в МВР за лица, които подготвят да се манипулира вота на българските граждани, да взема съответни мерки. Аз съм длъжен да направя това. И всички ръководители на структурите на МВР трябва да предприемат необходимите действия, за да може тази дейност да бъде преустановена. Във всеки случай, в който получим такава информация, ще я предоставяме на българското общество. Това е превантивна дейност, която е предвидена в законите на нашата страна. Как мислите? По-добре ли е ние да изчакаме някой да манипулира вота на българските граждани, да се проведат едни избори с купен вот, да се изкриви политическата картина, да влязат в парламента хора, които не са избрани от българските граждани и чак тогава да предприемаме мерки? Това няма ли да бъде едно неизпълнение на задълженията на министерството превантивно да пресича подобни опити. Докладвана ми е такава информация и аз съм я споделил с българското общество.

Досега сме успели да открием и списъци с лица, които са български избиратели и са предприети активни действия от полицията. Става дума за Бургаска област. Това е свързано с тази специализирана полицейска операция, която започна вчера (четвъртък). Във Варна също имаме успехи в тази област. Ще продължим настъпателно тази специализирана полицейска операция, за да парираме в много голяма степен опитите за изопачаване на вота на 11 юли.

Вашият предшественик Христо Терзийски реагира остро на изнесената от вас информация за проведена среща в хотел в Кюстендил. Има ли връзка той със случая с македонските гласове?

Аз не споменах името на министъра. Не знам защо г-н Терзийски реагира като гузен негонен бяга.

Той окачестви думите ви като "клеветнически намеци".

Г-н Терзийски трябва да знае, че за да има клевета, трябва да се персонализира лицето по отношение, на което приписва престъпление или да се разгласяват твърдения, които са клеветнически. Аз неговите имена не съм ги споменавал.

До изборите ще имаме ли яснота около този скандал с подслушването на политици и протестиращи?

Ние имаме тази яснота, но няма да я обявяваме информацията сега, а ще изчакаме да се състави новото Народно събрание и ще представим цялата информация на съответната специализирана комисия, която ще има достъп до нея. Там ще има представители на различни политически партии. Представяте ли си, ако аз сега обявя тази информация, какво ще последва?

Ще ви обвинят, че се прави нов "Костинброд"...

Точно така. Особено ГЕРБ ще каже, че МВР работи против тази партия. Самите действия по прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) са в период, в който управлява ГЕРБ. Това се случва в средата на миналата година и е имало стотици наблюдавани български граждани, които са протестирали по улиците на големите градове в нашата страна. По-добре да се изчака да минат изборите, защото от ГЕРБ ще обвинят сегашното ръководство на МВР, че иска да провали изборите. Затова ние ще проявим търпение и ще предоставим всичко, с което разполагаме, на парламента. Тогава и ГЕРБ, чрез своите представители, ще може да се запознае с тази информация.

Вие имате информация дали прокуратурата проявява някаква активност за разкриване на обективната истина за подслушването?

Те не проявяват никаква активност, защото използването на тези СРС-та е било под техен контрол. Има един номер на досъдебно производство, по който са били подслушвани протестиращи български граждани. Служителите на МВР са използвани по най-безогледен начин, като обслужващ персонал на прокуратурата. И са направили всичко възможно, тъй като става дума за досъдебно производство на Специализираната прокуратура, всички материали, които са съпътствали използването и прилагането на СРС, да бъдат унищожени. Ако дойде някой друг като министър на вътрешните работи, извън ГЕРБ, той ще прояви интерес и ще провери. Затова са се постарали в много голяма част тези материали да бъдат ликвидирани, но за тяхно съжаление такива данни са останали все пак. И те дават основание да се направят изводи, че прокуратурата в нашата страна е оценила протестите на хората като "държавен преврат". Това е престъпление по чл. 95 от Наказателния кодекс – граждани участват в бунт или въстание с цел да се подронят или съборят властта в нашата страна.

Нещо като формулировките за протестите, които сме виждали в сайта ПИК...

Вие го казахте и може би не сте далеч от истината. Това означава, че според българската прокуратура, която има много активно поведение в защита на предишното държавно ръководство, хората в нашата страна, които протестират, извършват престъпление против сигурността на републиката. Тези дни на един брифинг Борисов използва израза "преврат", че някой иска да осъществи преврат. Това кореспондира в много голяма степен с това, което аз съм прочел в едно постановление на Специализираната прокуратура, където пише точно това. Нищо случайно няма. Това е основанието да се използват СРС-та срещу стотици български граждани. И те не са, както в началото се казваше – 30, 50, 70... Те са стотици. Тези СРС-та са използвани не само през септември миналата година, а преди това и след това.

Бюрото за контрол на СРС вече отговори на адв. Николай Хаджигенов, че няма да данни да е подслушван незаконно. Да не излезе, че всичко си е законно?

А г-н Хаджигенов дали е разбрал въобще, че е подслушван от отговора, който е получил. Той не е разбрал нищо, защото този отговор не казва нищо на гражданина. Вероятно истинският отговор на този въпрос, не само за г-н Хаджигенов, но и за много други граждани, ще дойде в малко по-късен период. Важно е да дойде. Аз съм убеден, че когато наблюдението на един човек е приключило, няма никакво основание компетентните институции да продължават да крият тази информация, защото наблюдението вече е преустановено и не могат да настъпят никакви негативни последици за държаните органи.

Законът трябва да се промени радикално. Когато човек поиска да му се отговори на такъв въпрос, трябва да му се отговори ясно и точно, защото става дума за ограничаване на неговите лични права и никой няма право да пази в тайна дали това се е случвало. В редица свои решения Европейският съд по правата на човека казва, че няма никакви основания тази информация да се пази в тайна. В Чехия, когато преустановят наблюдението със СРС, изтече срок, влязат ли материалите по дело, това става явна информация. Единствено публичността може да гарантира защитата на основните човешки права от произвол при използването на СРС. Аз ще направя всичко възможно истината за подслушването на множество протестиращи български граждани през миналата година да излезе наяве.

Укоримото е тази информация да се крие. Коя е тая прокуратура и кой е тоя прокурор (които са се занимавали с това)? Дали не се казва прокурорът Първанов от Специализираната прокуратура, който бил наблюдаващ прокурор по това производство, по което са направени множество искания за използване и прилагане на множество специални разузнавателни средства, разрешавани от Специализирания наказателен съд? Нека да видим това. Тези лица, които са били активни в тази дейност, трябва да бъдат показани на българското общество. Мисля, че това е справедливо.

Атаките към вас не идват само от ГЕРБ. Има критики и от опонентите на бившите управляващи. В четвъртък от думите на Атанас Атанасов от "Демократична България" се разбра, че там, където ДПС има "купувачи" на гласове, шефовете на ОДМВР не са сменени? Има ли основания за тази критика?

Мисля, че е пресилена. Критиката е нещо хубаво. Тя стимулира там, където е извършен пропуск, да бъде компенсиран. Безгрешни хора няма. Но не смятам, че ако го е казал това г-н Атанасов, той е бил прав. Ще ви кажа тази информация, която съм получавал от надежден източник лично аз. В три областни центъра на страната в Северозападна България има достатъчно информация, че действително се правят опити за купуване на гласове за партия, която в тези области няма етнически представители. Става дума за един доста известен, поне в миналото, деец на тази партия. Там са сменени ръководителите на областните дирекции. Това е един от примерите, че г-н Атанасов не е прав. Той говори в множествено число. Нека да посочи за коя дирекция става дума, за да можем да говорим по-конкретно.

Очаква ли се органите на МВР да извикат Бойко Борисов на разпит по т.нар. "канибалското дело"?

Това ще решат тези служители, които осъществяват проверка, но аз съм изразявал своето мнение. Аз няма да налагам това мнение, но според мен той трябва да бъде разпитан и е най-добре да бъде разпитан след изборите, защото той ще продължи да плаче като вдовица...

Не е ли много трудно да излезе дело за заплаха с десетгодишна давност?

Няма да е трудно. Ще кажа няколко неща от юридическа гледна точка. Там са намесени няколко лица, които са планирали това, което се е случило. Тези няколко лица, съгласно нашия Наказателен кодекс, се наричат по определен начин (вероятно се има предвид състава за организирана престъпна група – б.р.). Когато едно деяние е извършено при тези условия, давността, която някои се надяват да е изтекла, ще се окаже, че не е изтекла. Зависи много от тази проверка, която в момента протича и още не е завършила. Доколкото знам, ще трябва да съдействат със своите сведения и информации и хора, които се намират в момента в чужбина. Но те са изявили желание да се осветли този случай в много по-голяма дълбочина.

Вие атакувахте Иван Гешев, включително имаше квалификации по него адрес. Той атакува вас. Какъв е резултатът от този конфликт?

Моята оценка е, че прокуратурата трябва да има ново ръководство. Това, което сега действа, е продукт на политическа власт, която е отритната от хората още на 4 април. След като стана известно, че Борисов си е избрал един главен прокурор, после е повторил избора с друг главен прокурор, аз мисля, че това противоречи на конституцията и само на това основание той (Гешев) не бива да е на това място, което заема сега.

Второ, този главен прокурор така изпълнява своите задължения по закон, че демонстрира политическа ангажираност. Той изпълнява политически разпореждания на бившия министър-председател. Ние всички чухме записи, в които Борисов казва, че той щял да разпореди на Гешев, щял да разпореди на Цацаров, нали... Аз ще кажа на Гешев, аз ще кажа на Цацаров. Аз ще ги размажа. Аз ще направя това... Говоря за тези записи, в който толкова откровено разясни на българската общественост как някои длъжностни лица, включително главния прокурор, са в зависимост от него, че от това по-ясно не е необходимо да става. Достатъчно е това. Така че след като Борисов може да разпорежда на прокурорите в нашата страна, това означава, че прокуратурата не е независима. Т.е. тези отношения, в които е влязла прокуратурата с изпълнителна власт противоречат на самата конституция. На това основание този главен прокурор не трябва да е на това място. Да си намери друго поприще.

Например, да отиде в ГЕРБ да започне да изпълнява някаква политическа функция, но не е за независимата прокуратура. Той със своето поведение и начина на ръководене фактически я е извадил от съдебната власт и я е поставил по негово усмотрение в изпълнителната власт. Той е слял независимата прокуратура с политическата власт. Спомнете си, че той даде интервю, в което заяви на всеослушание, че той не признава разделението на властите, което напълно потвърждава това, което сега се опитвам да кажа.

Затова не смятам, че той е за мястото, което заема. Иначе той може да е много добро момче, вкъщи да е добър съпруг, да е добър приятел, но не е за този пост. Има много други аргументи, но аз смятам да ги отразя на друго място, по друг начин и много по-детайлно. И това ще стане много скоро.

Кое е това място? Наднационални институции. Пред Кьовеши?

Най-напред ще се опитаме в национални институции (Висшият съдебен съвет и съдебният инспекторат имат право да преценява поведението на магистратите – б.р.).

Вие виждате ли се на мястото на Иван Гешев в прокуратурата?

Аз си се представях на това място преди повече от 20 години. Сега представите ми са достатъчно избледнели, защото те са безсмислени. Има изисквания на закона и конституцията, така че повече коментари са излишни (Рашков е на 66 години, а при достигане на 65-годишна възраст магистратите задължително се пенсионират – б.р.).

Дали имате достоверна информация, че частни гардове са пускани да охраняват протестите миналата година, преоблечени като полицаи?

Аз специално нямам информация по тази линия. Ако това се установи, аз ще взема всички мерки това повече никога да не става, а тези, които са си го позволили, да си получат заслуженото.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. полк. Дрангов
  #29

  Някой да светне форума: Двата милиона на Рашков от закуски ли са? Питам само.

 2. eagle_eye
  #28

  Гледам пребоядисването на герберските тролове и служителите на Недялко върви по план. А на след 11.07 когато партийката им се превърне в четвърта политическа сила, ще видим направо "пълна промяна"

 3. анита хегерланд
  #27

  Голямото изтичане на информация от ДАНС съвсем логично се свързва с липсата на контрол върху институцията, липсата на достатъчно средства за да вършат качествено работата си и с политически натиск. Тази институция беше реформирана многократно, бяха заменяни хора, наименования, структури, но зависимостта от политиците остана. ДАНС бе оформена от Станишев и Орешарски по такъв начин, който да осигурява "политическа видимост" у нас. Ние не знаем, защо това е вътрешно разузнаване, а не външно, защо пази/подслушва/следи политиците, интелигенцията, информираните хора, вместо да защитава националния интерес. Нужен е доклад за състоянието и решение на НС как ще работи в бъдеще.

 4. Мазен Кумунис
  #26

  Тоя медиен кадровик се оказа и голям разпространител на политическа пушилка! ;)

 5. случайно минаващ
  #25
  Отговор на коментар #17

  Ортаци са Доган и лодкаря.

 6. случайно минаващ
  #24
  Отговор на коментар #12

  Когато получите и осъзнаете всички отговори ще е вече късно. Видяхме кои са прехвалените европейски дупетати, които подкрепиха вандалщините от миналата година, наречени кой знае защо протести.

 7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #23
 8. Европа е с Украйна
  #22

  Имаме си Гешев избран без конкурент. Аз бях на протеста заедно с още 1000 граждани. Останалите българи не можаха да изпълнят гражданския си дълг и мълчаха. Така отново беше предадена демокрацията.

 9. Джелсомино
  #21
  Отговор на коментар #18

  Според още по-сигурен източник жената на Рашков е нотариус от много години. Ха сега провери в Интернет колко изкарва един нотариус и престани да пишеш глупости. П.П. Не видях, че вече е писано, ама дано от два пъти пък схванете.

 10. Boso Garev
  #20
  Отговор на коментар #19

  Тъй като вие служителите на Недялко схващате доста трудно, ще ти го обясня отново. Въпросния човек вече не е секретар на кабинета му, а с просто око се вижда какво му се случи на Божков след Магнитски и действията на сл. правителство. Изкараха и дейностите на Божков около тотото. А за имотите се обясни пределно ясно - жена му е нотариус, а почти няма българин, който да не знае колко много пари изкарват нотариусите и как могат да си купят каквото си поискат.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.