Бойко Рашков: Политици, магистрати и журналисти са подслушвани с цел сплашване

Бойко Рашков, сн. БГНЕС

Има данни за нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти, обяви в понеделник шефът на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков. Попитан дали това се е правило с цел сплашване, натиск или шантаж, пред Нова телевизия той отговори положително.

Бойко Рашков обясни, че органите, които искат да ограничат дейностите на бюрото, са прокуратурата и ДАНС. Той коментира, че целта е да се стигне до безконтролно подслушване.

"До 2014 г. един от държавните органи, които безогледно искаха използване на СРС в абсолютен разрез със закона, беше ДАНС. Ежегодно е имало нерегламентирано подслушване с цел натиск и сплашване на политици, магистрати и журналисти", каза Рашков.

Той разкритикува прокуратурата, че не желаела да събира факти по случая с адвокат Георги Гатев, чийто достъп до класифицирана информация бе отнет от ДАНС по инициатива на прокуратурата. Така Гатев бе отстранен от зам.-председателската позиция в Бюрото за контрол на СРС.

Бойко Рашков каза, че за него случаят е постановка. По думите му той е предложил да предостави доказателства, като е потърсил и няколко пъти главния прокурор Сотир Цацаров. Никой обаче не му обърнал внимание.

Както е известно, на 24 юли прокуратурата оповести, че предлага на ДАНС да отнеме достъпа на Гатев до секретна информация заради три случая, в които той имал нерегламентирани контакти с обвиняеми магистрати. Впоследствие агенцията се съобрази с предложението, като така на практика свали от поста зам.-шефа на Бюрото за контрол на СРС.

Междувременно в медиите изтече контролирана информация, според която Гатев е помагал на подсъдимия за натиск над прокурор варненски съдия Светлозар Георгиев, на разследвания за връзки с криминалния авторитет Камен Балбузанов-Куката прокурор Димитър Захариев, както и на обвинителя Росен Каменов, срещу когото има дисциплинарно производство, защото лобирал пред свои колеги в полза на обвиняеми.

Твърденията на прокуратурата за връзките на Гатев с тези трима магистрати бяха възприети от ДАНС като достатъчно основание да му отнеме достъпа до класифицирана информация.

Георги Гатев от своя страна обяви, че познава отдавна Георгиев и Захариев, обяснявайки, че с първия се е виждал в кафене до Съдебната палата и действително му казал как и къде може да подаде молба за проверка дали е бил обект на незаконни СРС-та. Прокурор Димитър Захариев пък ходил поне пет пъти в Бюрото да пита кога ще получи отговор на молбата си за проверка.

Както Mediapool вече съобщи, прокурор Росен Каменов е опровергал твърдението на държавното обвинение, че Гатев го е съветвал. Въпреки това ДАНС потвърди отнемането на достъпа до секретни данни за Гатев.

През миналата седмица пред Mediapool Бойко Рашков обясни, че атаката срещу Бюрото цели да се разхлаби контрола върху СРС. Той напомни, че за по-малко от 4 години от началото на работата на Бюрото то е успяло да намали в пъти нерегламентираните подслушвания в страната и така те станали в съответствие с европейските стандарти.

---------------

This publication has been produced within the partnership with Osservatorio Balcani e Caucaso for the European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), co-funded by the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility of media partner Mediapool.bg and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?