Бойко Рашков: Прокуратурата и ДАНС си съчиниха скандала с Георги Гатев

Бойко Рашков, сн: БГНЕС

Достъпът до класифицирана информация на зам.-шефа на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Георги Гатев е отнет от ДАНС произволно и въз основа на несъществуващи факти. Това се казва в позицията на шефа на бюрото Бойко Рашков, разпространена чрез БТА в четвъртък.

Бойко Рашков заявява, че в Бюрото за контрол на СРС "няма нито един случай на неспазване на вътрешните правила". "Явно прокурорът и ДАНС не са искали да изяснят нарушен ли е този (вътрешен) ред, а са се позовали на несъществуващ факт", допълва той.

Скандалът с Георги Гатев избухна в края на юли тази година, след като прокуратурата оповести, че предлага на ДАНС да отнеме достъпа на Гатев до секретна информация. Държавното обвинение се аргументира с няколко случая, в които Гатев имал "нерегламентирани" контакти с обвиняеми магистрати. Впоследствие ДАНС послуша прокуратурата и отне достъпа на Гатев, с което го свали от позицията му в Бюрото за контрол на СРС.

Още при избухването на скандала в медиите изтече контролирана информация на кого е помагал Гатев. Това са подсъдимият за натиск над прокурор варненски съдия Светлозар Георгиев, разследваният за връзки с криминално проявения Камен Балбузанов-Куката прокурор Димитър Захариев и обвинителят Росен Каменов, срещу когото има дисциплинарно производство за лобиране в полза на обвиняеми.

Твърденията на прокуратурата за връзките на Гатев с тези трима магистрати бяха възприети от ДАНС като достатъчно основание за отнемане на достъпа му до секретни данни. В последствие прокурор Росен Каменов обяви, че не се е срещал с Гатев. За прокурор Димитър Захариев също се разбра, че молбите му не са писани от Георги Гатев. Членът на Бюрото за контрол за СРС дори е инициирал отказ за проверка по молба на прокурора. Молбата на съдия Светлозар Георгиев се оказа написана с помощта на административен секретар от Бюрото за контрол на СРС, а не от Гатев.

В позицията си, изпратена до БТА, Бойко Рашков прилага документи, за да докаже тези свои твърдения. Той допълва, че вече се е срещал с шефа на ДАНС Димитър Георгиев по казуса и е предложил да изпрати документите. ДАНС без мотиви е отказала да ги приеме. По случая с Гатев се очаква решението на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), която може да отмени решението на ДАНС.

Бойко Рашков напомня твърдението на прокуратурата, че с действията си (т.е. със срещите си с магистрати) Георги Гатев е нарушил "установения обществен ред". Това е основание за отнемане на достъпа до класифицирана информация. Рашков казва, че няма как да има нарушение, тъй като никога не е имало забрана за срещи между членове на Бюрото и жалбоподатели.

"Такава забрана няма, затова в много случаи е възниквала необходимост гражданите да бъдат подпомагани, поради непознаване от тяхна страна на вътрешните правила, публикувани на нашия сайт. "Установения ред" за подаване на молби (заявления) включва текстово волеизявление в свободна форма с минимален обем данни (три имена, ЕГН, адрес и т. н.) и саморъчно попълнена декларация", пише Бойко Рашков.

Той допълва, че е практиката длъжностните лица в Бюрото да подпомагат гражданите да упражнят правото си по закон, е морална позиция и добър пример за други институции.

"Не трябва да се забравя, че Бюрото е орган за защита срещу противозаконно ограничаване конституционните права на човека", допълва Рашков.

Няколко седмици след избухването на скандала с Гатев, аферата успя да се впише и в по-широк контекст. Сайтът "Фрог нюз" написа, че това е част от широкомащабна атака на Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски срещу почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Плъзнаха и слухове за предстоящ арест.

Протекцията на ДПС вкара Георги Гатев в Бюрото за контрол на СРС, а преди това и във Висшия съдебен съвет (ВСС). Случаят се вписа и в подновяването на скандалите около проекта "Цанков камък".

Споделяне

Още по темата

Още от България