Бойко Рашков: Службите ни се самообезглавиха, шефове са в неплатен отпуск

Съдът ще отмени уволнението на главния секретар, прогонозира бившият министър Терзийски

Бойко Рашков, сн. БГНЕС

Ръководни кадри в системата за сигурност са излезли в неплатен отпуск до септември, след като е било назначено служебното правителство, каза служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

По думите му излезлите в отпуск са "прекалено много на брой".

"Знаете ли колко много се разболяха, когато встъпи в длъжност служебният кабинет. Знаете ли, че службите за сигурност у нас са излезли в неплатена отпуска до месец септември. Пита се в задачата: Кой им е позволил да получат този отпуск? (…) Регионалният директор на Пловдив, всички ръководни длъжностни лица в системата за сигурност у нас в момента са в неплатен отпуск. А кой им е разрешил, при положение, че те са на пряко подчинение на министър–председателя? Не на този, на предишния. Оставям на вашите зрители да си отговорят сами. Държавата в момента е без ръководства на службите ни за сигурност. Тези служби са се самообезглавили", коментира Рашков пред бТВ.

За момента тoй не уточни кои конкретни шефове на служби визира, но следобед от правителствената пресслужба съобщиха отпускарите.

Стана ясно, че от 7 май - дни преди назначението на служебния кабинет, до 7 септември в неплатена почивка са шефовете на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов и на ДАНС Димитър Георгиев. Председателят на Държавна агенция "Технически операции" Цветан Китов е в платен отпуск за обучение – от 5 до 21 май 2021 г., след което има три празнични дни.

От НСО побързаха да съобщят, че началникът ѝ бригаден генерал Емил Тонев не ползва платен годишен отпуск, а е бил в принудителен триседмичен отпуск през март поради заболяване с Covid-19.

Към днешна дата ръководството на НСО изпълнява задълженията си пълноценно и в пълен състав, обявиха от службата.

Не е чистка

Рашков отхвърли обвиненията, че уволненията в МВР са чистка и каза, че не е бил наясно, че едното от отстранените от длъжност лица – Бойко Славчев, е свидетел по делото с джиповете и президентския секретар Пламен Узунов.

"Доколкото знам (това дело – бел. ред.) не се движи, стои в момента в прокуратурата с политическа цел. То може да се приключи много бързо, но това не се прави. Целта е политическа", каза вътрешният министър.

"Българският избирател иска промяна и ще я получи. Тази промяна не може да се реализира без смяна и на ръководители в отделните ведомства", добави той.

Досега Рашков пенсионира административния секретар на силовото ведомство Бойко Славчев и шефа на инспектората Николай Гешев. По предложение на правителството президентът освободи главния секретар Ивайло Иванов. Аргументът на кабинета бе полицейското насилие по време на антиправителствените протести миналото лято.

Ще има още

Рашков съобщи, че в министерството ще има още смени на служители поради несправяне с работата и нарушения.

"Когато в Министерството на вътрешните работи има информация, че в някои населени места на последните избори са получени 95-98% от гласовете само за една партия под строй и това се повтаря непрекъснато, възниква естествено съмнение как се получава така. (…) Включително имам данни и информация за осигуряване на възможност за преминаване през границата на мигранти".

"Имам и информация, че високопоставени ръководители са ползвали служебна кола, с която са катастрофирали в почивен ден, без заповед за командировка, заедно със семейството си и няма взето никакво отношение към този ръководител. Включително след като приключи проверка, която съм назначил, че в някои регионални дирекции на вътрешните работи, се съхраняват все още машини за гласуване, които са били транспортирани за 4-ти април. Трябва да проверим какво правят тези машини там. Кой им е разпоредил да се съхраняват и кой го е разпоредил, могат ли да бъдат манипулирани…", каза служебният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?