Бойкот на НДСВ обедини опозицията за оставка на Герджиков и сваляне на кабинета

Пет месеца преди изборите ДПС вкара коалиционния си партньор в патова ситуация, поради реалната опасност сделката за продажбата на "Булгартабак" да пропадне, а председателят на парламента да стане изкупителна жертва за разразилите се скандали.

В петък лявата и дясната опозиция, с подкрепата на Новото време, се обявиха единодушно за оставката на Огнян Герджиков и започнаха консултации за вот на недоверие към кабинета.

Причина за това стана вторият пореден път, в който НДСВ провали заседание на парламента, на което трябваше да се дебатира сделката за "Булгартабак".

След случая с приватизацията на БТК, казусът "Булгартабак" е вторият прецедент, който накара всички опозиционни лагери да се обединят срещу управляващите. Към тях се присъединиха и депутатите от Новото време, които в критични моменти обикновено удрят рамо на бившите си колеги от НДСВ. В случая с "Булгартабак" обаче нововремци са солидарни с ДПС, които преди дни публично оттеглиха подкрепата си от подготвяната приватизационна сделка.

Депутатите от опозицията успяха да съберат за два часа необходимите гласове, за да се насрочи извънредно заседание още в петък следобед. Искането им бе осуетено поради парламентарния правилник, който не допуска такова заседание да се насрочва в ден, когато има редовно. Няма извънредна ситуация, няма война или цунами, за да нарушаваме правилника, аргументира се председателят на парламента.

Той разпореди извънредно заседание идния вторник. В дневния ред обаче отново не е посочена темата "Булгартабак", а изслушване на правителството начело с премиера "по повод блокиране работата на парламента и нормалното функциониране и взаимодействие между държавните органи". Вероятно преценил, че темата ще бъде изчерпана бързо и безболезнено, Герджиков е включил в дневния ред още два законопроекта, които да бъдат отметнати в зала.

И от ляво, и от дясно обвиниха НДСВ, че за втора поредна седмица се опитват да скрият вицепремиера Лидия Шулева да не отговаря на въпросите на БСП за приватизацията на тютюневия холдинг. От министерството на икономиката обаче контрираха, че тя е готова с отговорите си и дори е леко изнервена от отлагането.

В петък следобед Шулева изненадващо даде пресконференция, на която обяви параметрите по сделката за трите цигарени фабрики с "Бритиш Америкън тобако" /БАТ/.

Време за разговори с Доган?

В същото време депутати от мнозинството признаха, че както миналия път, така и сега, им било наредено да не влизат в залата, за да не се състои дебата. Само преди десетина дни всички царските избраници получиха лично писмо от министър - председателя, в което бяха "насърчени към стриктното спазване на правилата за присъствие в пленарна залата зала".

В кулоарите на парламента се говореше, че организираният бойкот трябвало да осигури още време за разговори между кандидат-купувача на "Булгартабак" и лидера на ДПС Ахмед Доган.

Атаката на ДПС срещу сделката по-рано тази седмица се осъществи паралелно с раздухания от БСП скандал около "Благоевград БТ" с обвинения в контрабанда.

ДПС се обяви за прекратяване на приватизационната сделка с БАТ, тъй като предложените условия не отговарят на националните интереси и на стратегията за приватизация, приета от парламента.

Възмутена от бойкота, цялата опозиция в един глас и от една трибуна обяви, че започва консултации за вот на недоверие срещу правителството, което в момента разполага със 118 гласа и няма мнозинство в парламента.

Обикновено кабинетът спасява важните решения с гласовете на Новото време, така че нищо чудно в следващите дни да започнат пазарлъци и консултации, вследствие на които вотът на недоверие едва ли ще мине. Най-вече поради обстоятелството, че почти никоя парламентарна сила, освен БСП, няма интерес от предсрочни избори.

Депутати от Новото време обаче прогнозираха, че Огнян Герджиков най-вероятно ще загуби поста си заради отказа му да свика извънредно заседание още в петък. Оставка на Герджиков вече поискаха, макар и по различни поводи, ДСБ, БСП и Новото време.

Опозицията окачестви случващото се като "парламентарна криза", а кабинетът бе обвинен, че иска да финализира приватизацията на "Булгартабак" при неизгодни условия, без контрол от страна на НС.

Илчев: Не мога да мотивирам хората да участват във фарса на БСП

Шефът на ПГ на НДСВ призна, че бойкотът на жълтите е преднамерен ход.

Ръководството на ПГ на НДСВ вече не намира средства да мотивира народните представители от мнозинството да участват във фарса, който всекидневно организира БСП, заяви Станимир Илчев. Нито той като шеф на групата, нито заместниците му, се появиха в пленарната зала.

Депутатите от мнозинството нямат намерение да помагат на опозицията да заеме по-добра стартова позиция преди изборите, каза Илчев. Той обясни още, че с акта си НДСВ всъщност помагали на ДПС "в техните важни усилия за подобряване параметрите на сделката за тютюневия холдинг".

Действията на БСП ескалират всеки ден, още от началото на тази парламентарна сесия, каза Илчев и обвини левицата в "цинизъм", тъй като се стреми към дебати, които да пречат на работата на правителството, и към проекторешения за спиране на важни сделки.

Редно е депутатите от НДСВ да се мотивират от българските граждани, които са ги избрали, напомни му лидерката на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова.

Новото време, които отдавна атакуват вицепремиера Шулева, я обвиниха, че нарежда на царските депутати какво да правят и се опитвала да разиграва парламента. Народът ще каже "не на шулевизацията" на следващия парламентарен вот, прогнозира Мирослав Севлиевски.

Как бе провалено заседанието

Две минути след началото на петъчния парламентарен ден в залата имаше петдесетина народни представители. При започналата поименна проверка на кворума се събраха общо 87 депутати, недостатъчни да започнат работа.

От НДСВ в залата имаше само 12 депутати, заедно с Герджиков и заместничката му Камелия Касабова.

В нарушение на правилника на Народното събрание и на конституцията, както сам призна, Герджиков се опита да спаси пленарния ден, насрочвайки извънредно заседание за 10 ч.

И в този час обаче в пленарната зала беше почти празна. В кулоарите Герджиков заяви, че не може да коментира защо управляващите не влизат в залата за втори пореден път преди дебата за "Булгартабак".

От ДПС се направиха на изненадани и коментираха, че не били информирани за решението на коалиционния партньор, ако е имало такова. По-късно хората на Доган обвиниха коалиционните си партньори от НДСВ, че разиграват "евтини номера" преди изборите.

"НДСВ води към парламентарна криза"

Всички парламентарни опозиционни сили подчертаха в изявления, че НДСВ нямат сили да управляват в следващите няколко месеца до изборите и водят страната към парламентарна криза.

Мнозинството да реши дали може да управлява, или да вървим към предсрочни парламентарни избори преди 25 юни, каза Валентин Василев от СДС. Той беше категоричен, че бойкотът е прецедент за последните 15 години.

Според Екатерина Михайлова от ОДС мотивите да няма парламентарен контрол са ясни - приватизацията на "Булгартабак" да стане на тъмно. Според ОДС това е политическото самоубийство на НДСВ. "Недопустимо е парламентът вече втори ден да не работи, за да не пречи на преговорите на правителството", заяви Михайлова.

Соцлидерът Сергей Станишев обяви, че именно безотговорното поведение на управляващите, което застрашава евроинтеграцията, е причината за искания вот на недоверие.

Новото време пък намери удачен повод да нападне за сетен път шефа на парламента Огнян Герджиков. Депутатът Борислав Цеков го обвини, че грубо и демонстративно потъпква правилника на НС, като го тълкува некоректно във връзка със свикването на извънредно заседание.

Бламирането на парламента и демонстративните опити за погазване на конституцията от управляващите също може е извънредна ситуация, каза Цеков.

Любомир Пантелеев от БСП пък прояви чувство за хумор, като залепи на вратата на парламентарното кафене обява с надпис "Wanted". "Всеки, който успее да доведе в Народното събрание здрав, читав и мотивиран депутат от НДСВ, ще получи парично възнаграждение в размер на 1% от комисионните, получени от сегашните министри за текущите приватизационни далавери", се казва в "обявата".

Споделяне

Още от България