Боил Банов: Част от проектите в Пловдив няма да са готови 2019 г., но важното е, че ще станат

Боил Банов: Част от проектите в Пловдив няма да са готови 2019 г., но важното е, че ще станат

Част от проектите, с които Пловдив е кандидатствал за Европейска столица на културата, няма да успеят да се реализират през 2019 година, заяви министърът на културата Боил Банов в четвъртък пред бТВ.

На 12 януари градът официално става Европейска столица на културата, но по думите му е видимо, че изпълнението на някои от тях ще се забави.

Един от тези проекти е емблематичното за града “Кино Космос”, което тъне в разруха. Кметът Иван Тотев оправдава забавянето на ремонта със законови пречки, както и с неизяснения въпрос с авторските права върху проекта за сградата. Ремонтът на площад “Централен” пък започна едва през август миналата година и ще продължи и през 2019 г.

“По-важното е, че като е започнат площадът, той ще стане. Най-добре би било да е в годината на столица на културата, но най-важното е да се случи и да стане”, коментира Банов.

По думите му 20-те милиона, които дава държавата за събитието, са отишли за инфраструктурни проекти.

Пловдив притежава естествено очарование, надявам се и културната програма да е богата, отбеляза Банов.

Ще има много събития, отзвукът ще бъде сериозен и в България, и по света, убеден е министърът на културата.

“За Царските конюшни съгласувахме проект за временно укрепване на покрива. Разговаряме със столичния кмет Йорданка Фандъкова и премиера Бойко Борисов, тяхното решение ще е в посока център за изкуства, музей“, посочи Банов. “По-сложното е, че те са смесена собственост, не само държавна, което би улеснило нещата“, допълни министърът.

Той отбеляза, че тази година в бюджета на Министерството на културата има 20 милиона лева повече, отделно са отделени повече пари и по общините за култура.

Споделяне

Още по темата

Още от България