Боил Банов заплашен с глоба до 1000 лв. за пушене на работното си място

Гражданин забелязал как министърът на културата пушил в кабинета си по време на правителствено заседание онлайн

Боил Банов заплашен с глоба до 1000 лв. за пушене на работното си място

Министърът на културата Боил Банов може да бъде глобен с до 1000 лв., заради пушене на работното си място. Нарушението е установено по сигнал на гражданин. Случаят е от заседание на правителството, провело се дистанционно, на 23 март. От разпространени кадри по телевизията се вижда как Банов подръпва от цигара.

Авторът на сигнала е Стойчо Стойчев от Добрич. Той гледа у дома си телевизионен репортаж за работата на министрите във връзка с коронавируса вечерта на 23 март. Изведнъж на кадрите вижда обгърнатия в тютюнев дим Банов. Това шокира Стойчев и той подава сигнал по електронната поща до приемната на правителството, Регионалната здравна инспекция и няколко медии.

"Уважаеми дами и господа, гледайки новини по Канал 1, емисията на 23.03.2020 г. в 18 часа, беше излъчен репортаж, в който бе показан министър-председателя във видео конферентна връзка с министрите. На екрана показаха таблета на г-н Борисов, на който точнно в центъра беше министър Банов с цигара в кабинета си - в нарушение на действащото законодателство. Моля да предприемете необходимите действия и да санкционирате нарушението!", пише в сигнала си Стойчев. Той прилага телевизионните кадри за доказателство.

Получава отговор на 8 април от директора на РЗИ Данчо Пенчев.

"Констатирано е нарушение на чл. 56, ал. 2 от Закона за здравето от господин Боил Банов - Министър на културата, който пуши в кабинета си. На лицето е съставен акт за административно нарушение", пише в отговора до жалбоподателя.

Според закона тютюнопушенето е забранено в помещения с обособени работни места, където се полага труд. Предвиденото наказание е глоба от 300 до 1000 лв.

Прави впечатление, че проверяващите не са се разколебали от някои неточности в сигнала на Стойчев, отбелязва онлайн изданието "Сега". Отдавна визираната програма на БНТ не се казва Канал 1 и проверяващите не са потънали в размишления къде точно се намира министъра на културата при разговора с колегите си министри по смисъла на закона.

От писмото на шефа на РЗИ до жалбоподателя се разбира че министърът е нарушил закона, защото се е намирал на "обособено работно място - Министерство на културата, находящо се на бул. "Ал. Стамболийски", №17, район "Възраждане", гр. София".

Стойчо Стойчев споделя, че често сигналириза институции по различни поводи, но никога заради тютюнопушене. Той е 50-годишен, инженер по образование, занимава се с частен бизнес.

Пушенето на работното място от висши представители на управлението е доста чувствителна обществена тема, макар в повечето случаи да не води до последствия за нарушителите.

Шумен скандал имаше през 2009 г., когато 25-годишната варненка Валерия Петрова бе уволнена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото се оплака от цигарания дим в сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тя направила забележка на служители, но ѝ било отговорено, че няма проблем, щом самият министър, по това време Асен Гагаузов, пуши.

Споделяне

Още от Общество