"Боинг" дава 100 млн. долара на близките на жертвите от двете катастрофи със 737 Макс

"Боинг" дава 100 млн. долара на близките на жертвите от двете катастрофи със 737 Макс

Американският самолетостроител "Боинг" (Boeing) заяви, че ще предостави "първоначална инвестиция" от 100 милиона долара в рамките на следващите няколко години, за да помогне на семействата и общностите, които бяха засегнати от двете катастрофи на самолети 737 Maкс, при които загинаха 346 човека.

Базираната в Чикаго компания посочи, че част от парите ще отидат за разходите за живот и за покриване на трудностите, понесени от семействата на пътниците, загинали при тежките инциденти, станали заради софтуерни проблеми на самолетите.

"Боинг" е изправена пред десетки съдебни дела заради двата смъртоносни инцидента. Роднини на пътниците от разбилия се миналия октомври индонезийски самолет приеха преговори за постигане на споразумение със самолетостроителя чрез посредничество. Семействата на загиналите пасажери от етиопския самолет изчакват, докато разберат повече за двете произшествия.

Предварителните проучвания за двете катастрофи показват ролята, която е е изиграл новия софтуер на "Боинг", довело до насочване надолу на носовете на самолетите. "Боинг" актуализира този свой софтуер, за да улесни контрола на самолета от самите пилоти, но компанията не очаква да представи свършената от нея работа за окончателно регулаторно одобрение до септември.

Адвокатите, които съдят "Боинг" от името на семействата на пътниците, посочиха, че новото обещание за 100 милиона долара няма да им попречи да изискват от самолетостроителния гигант да предостави подробности за това как са разработени самият модел на самолета и новият софтуер за контрол на полета.

"За съвкупността от тежките загуби, тази сума е много малка по размер", посочи Робърт Клифорд, който представлява роднини на загиналите при катастрофата през март тази година на самолета 737 Maкс на Етиопските авиолинии. "Дори не би казал, че това е едно добро начало", допълни той.

"Боинг" не предостави повече подробности за обещаната от компанията финансова помощ, като не посочи колко средства ще отидат за семействата на жертвите и как те могат да кандидатстват за помощта. Компанията само заяви, че ще работи с местните власти и неправителствени организации върху програми и икономическо развитие, за да се помогне на засегнатите от катастрофите общности.

"Ние в "Боинг" съжаляваме за трагичната загуба на животи в тези два инцидента и се надяваме, че тази първоначална връзка може да помогне на семействата на загиналите да се чувстват комфортно ”, посочи в специално изявление изпълнителният директор на компанията Денис Муйленбург.

Главният изпълнителен директор добави, че компанията е фокусирана върху спечелването на доверието на авиопревозвачите и на цялата въздухоплавателна общественост през следващите месеци. След двете катастрофи близо 400 самолета от модела 737 Maкс, притежавани от различни авиокомпании по света, бяха принудително приземени от средата на март насам.

През април "Боинг" пък отчете еднократни такси за 1 млрд. долара поради по-високи производствени разходи за самолетите от модела Maкс. Анализаторите обаче очакват да последват повече подобни разходи, включително компенсации за семействата на загиналите и за авиокомпаниите, които губят от неизползването на приземените самолети, докато регулаторните органи не позволят на тези машини отново да летят.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес