Боинг обмисля съкращаването на 10 процента от служителите си

Боинг обмисля съкращаването на 10 процента от служителите си

Ръководството на американския самолетостроител Боинг (Boeing) обмисля съкращаването на 10 процента от служителите си на фона на пандемията от коронавирус, съобщава вестник "Уолстрийт джърнъл".

Според източници на изданието компанията обсъжда варианти да пенсионира по-рано някои служители, част от персонала да бъде уволнен, а на други специалисти по-рано да им бъдат прекратени договорите, като им се изплатят компенсации.

В различните подразделения на Боинг в целия свят сега работят около 160 000 души.

Все още не е взето окончателно решение за съкращаването на персонала с 10 процента. Няма и яснота дали ще бъдат съкратени служители от подразделението, изпълняващо поръчки в сферата на отбраната.

Потенциалните съкращения се очаква да засегнат до голяма степен търговското подразделение на Боинг, който е под натиск заради кризата в авиосектора по света, отбелязва Ройтерс.

И преди пандемията от коронавирус Боинг преминаваше през сериозна криза заради двете катастрофи с модел Боинг 737 Макс (Boeing 737 MAX) - в Етиопия през март 2019 година, при която загинаха 157 души и в Индонезия през октомври 2018 година, отнела живота на 189 души.

В резултат експлоатацията на този модел самолети е спряна.

Споделяне

Още от Коронавирус