"Боинг" получи договор за 3,9 милиарда долара за два нови президентски самолета

"Боинг" получи договор за 3,9 милиарда долара за два нови президентски самолета

Американската самолетостроителна компания "Боинг" получи договор на стойност 3,9 милиарда долара за два нови самолета 747-8, които ще бъдат използвани като "Еър форс 1" от американския президент, предаде Ройтерс.


Самолетите трябва да бъдат доставени до декември 2024 г. Те ще бъдат в цветовете на американски флаг - червено, бяло и синьо, вместо в небесно синьо и бяло - комбинация, въведена от президента Джон Кенеди.


Доналд Тръмп заяви, че новите президентски самолети ще са "невероятни", "най-красивите и най-добрите в света".


Решението беше огласено от Пентагона вчера. Контрактът следва очертанията на неофициална сделка между "Боинг" и Белия дом от февруари.


До това споразумение се стигна, след като Тръмп възрази срещу цената от над 4 милиарда долара, залегнала в предишна сделка за "Еър форс 1". Президентът се оплака в Туитър, че "цените са извън контрол" и обяви, че отменя поръчката.


В края на февруари Белият дом съобщи, че се е споразумял с "Боинг" за фиксирана цена от 3,9 млрд.долара.


"Боинг ни даде добра цена и успях да икономисам 1,5 млрд. и да поръчам нов модел за страната", изрази задоволство Тръмп в интервю, заснето от телевизия Си Би Ес в събота и излъчено вчера.


Сделката обхваща два по-големи, по-модерни, по-бързи и по-икономични самолета от сегашните 30-годишни 747-200 , които струват 180 000 долара на час.

Споделяне

Още от Свят