"Боинг" събира регулатори от цял свят за връщането в небето на 737 Макс

"Боинг" събира регулатори от цял свят за връщането в небето на 737 Макс

"Боинг" (Boeing) съобщи, че ще покани над 200 пилоти, технически ръководители и регулатори от целия свят в сряда, за да обсъдят възобновяването на полетите на 737 Макс (737 MAX), предаде Ройтерс в понеделник. Срещата е знак, че планираните от самолетостроителя корекции на софтуера са близо до завършване, въпреки че трябва да бъдат одобрени от регулатора.

През уикенда ръководители от "Етиопиън еърлайнс" (Еthopian Airlines) попитаха дали "Боинг" е предоставил достатъчна информация на пилотите за "агресивния" софтуер, който избута надолу носа на самолета. Това е в центъра на разследването на смъртоносната катастрофа в Етиопия този месец, която доведе до спирането на самолетите 737 Макс в целия свят.

Планираната за сряда информационна среща ще се проведе в Рентън, Вашингтон, и е част от плана на "Боинг" да се свърже с всички сегашни и много бъдещи компании, които оперират със 737 Макс, както и с местните регулатори, за да обсъдят софтуерните и обучителни актуализации на самолета, се посочва в комюникето.

Индонезийският национален авиопревозвач Гаруда (Garuda), който в петък отмени поръчката си за 49 самолета Боинг 737 МАКС 8, позовавайки се на загубеното доверие на пътниците след инцидента, също е поканен на срещата. Това каза днес пред Ройтерс главният изпълнителен директор на авиокомпанията Ари Аскара.

В същото време стана ясно, че най-голямата индонезийска нискотарифна авиокомпания "Лайън еър" (Lion Air) е решила да се откаже от самолетите за далечни полети Боинг 747-440 (Boeing 747-400) и да ги смени с Еърбъс А330-900НЕО (Airbus А330-900NEO). Изданието  "Джакарта пост" цитира говорителя на авиопревозвача Дананг Мандал.

Компанията е използвала тези самолети 10 години по вътрешни линии, уточни той, като отбеляза, че преминаването към самолети на "Еърбъс" е стратегическа стъпка, отговаряща на съвременното търсене. Първият такъв самолет ще бъде доставен в Индонезия през май, а до края на годината "Лайън еър" ще получи още два.

Общо по договор са заявени 10 самолета Еърбъс А330-900НЕО.

"Лайън еър" държи около 40 процента от пазара на въздушните превози в Индонезия, а през 2017 година е обслужила 51 милиона пътници. Авиопаркът ѝ разполага с 300 самолета, повечето от които "Боинг 373".

На 29 октомври миналата година Боинг 373 МАКС 8 (Boeing 737 Max 8) на тази авиокомпания падна в морето 13 минути след излитането си от Джакарта. Всичките 189 пътници на борда загинаха.

На 10 март тази година същият модел самолет се разби в Етиопия,при което загинаха 157 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?