Бойците в Кербала отпразнуваха Деня на Съединението

Българските военнослужещи от третия пехотен батальон в Кербала са отбелязали днес 6 септември - Деня на Съединението. Обстановката в Кербала е била относително спокойна, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната

Гости на празника в база Кило са били командващият многонационалните сили в Ирак ген. Джордж Кейси и представители на командването на многонационалните сили и на многонационалната бригада под полско командване, в чийто състав е българският батальон. Българските военни са били поздравени и от началника на местната полиция, от представители на кметството на Кербала и от командира на батальона на Иракската национална гвардия.

Българските военнослужещи са били поздравени от ген. Кейси, който е дал висока оценка за участието на българския контингент в състава на многонационалните сили и за поддържането на реда и сигурността в зоната за отговорност.

На тържеството са били наградени и бойци, отличили се при изпълнението на задачите.

Наш редник - мерача на картечница Петър Паназирев, пострада леко преди три дни. Патрулът е бил атакуван с импровизирано взривно устройство, след което е попаднал на предварително подготвена засада и е бил обстрелян с леко стрелково оръжие. Патрулът е отвърнал на огъня и нападателите избягали. По време на инцидента Каназирев е получил лека рана от осколка в основата на носа. В базата му е била оказана медицинска помощ и продължил да изпълнява служебните си задължения.

В България Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия бе честван с празнични молебени в цялата страна.

Президентът Георги Първанов призова българите към единение, за да градим модерна България към членството в Европейския съюз.

"Ние имаме нужда от съединистката кауза отново - не заради обединение на територии, а на воля, сили и интелект". Единението е необходимо, за да можем заедно да градим модерна България по пътя към членството ни в ЕС, посочи Първанов в словото си по повод 119-ата годишнина на Съединението на Княжество България и Източна Румелия в град Съединение.

Президентът подчерта, че 6 септември е един от най-безспорните празници и събития в българската история. Той дава големи уроци и преди всичко големия урок за Единението. Подобно на съединистите ние трябва да разберем, че има случаи, в които е задължително да проявим характер и да не допуснем българската политика да се формира само под външно влияние, каза президентът.

Честването на празника в бившето село Голямо Конаре, сега град Съединение започна с традиционната възстановка на събитията от далечната 1885 година, събития поставили началото на Съединението на България.

В Пловдив бе центърът на честването на 119-ата годишнина от Съединението. За 20 часа се предвижда тържествена заря и слово на премиера Симеон Сакскобургготски. За празника в града бяха и депутати, избрани от Пловдивски район.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?