Боклуци с етикет от Испания заринаха коритото на река Чая

Огромни количества отпадъци откри пловдивската екоинспекция в коритото на река Чая край село Катуница, в района на бившето предприятие "Мостстрой". Проверката е направена след сигнал на жители за нерегламентираното сметище и на място са намерени десетки чували с пластмасови изрезки, гумени, метални и битови отпадъци. Към някои от торбите са открити прикрепени бланки за тежина от 1.3 кг, вида на боклука и с подател Испания, предаде БНТ в понеделник.

В проверката са се включили и представители на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" и Икономическа полиция. На място е установено замърсяването на дигата и коритото на река Чая с отпадъци със смесен характер. При направения обход освен това е установено и замърсяване в землището на община Родопи със значителни размери.

На собствениците на замърсените терени ще бъдат връчени предписания за почистване и ще се предприемат съответните административни мерки срещу тях заради това, че са допуснали замърсяването на терена.

Атанас Иванов, еколог от община Садово, каза, че имат съмнение за извършителя, но на този етап не могат да го коментират.

Отпадъците са разнородни, сред които има пластмаса, гуми, строителни отпадъци, текстил, каза още екологът. По думите му на това място никога не е имало сметище и през годините от община Садово многократно са информирали заинтересованите институции, че на този терен незаконно се добиват инертни материали и тяхното място се засипва с отпадъци.

 Общината няма ресурс сама да се справи с този проблем, още повече, че това е район от "Натура 2000" и мястото след това трябва да се култивира, а това изисква огромни средства, добави екологът, цитиран от БТА.

Кметът на общината Димитър Здравков добави, че с този проблем е бил запознат на място и бившият министър на МОСВ Нено Димов, което е останало без последствие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?