Боклуците на магистрала "Струма" край Дупница остават

Собственикът им съди АПИ за увреждане на "суровината"

Боклуците на магистрала "Струма" край Дупница остават

Боклуците на магистрала "Струма" край Дупница, където сериозно пострада моста при 62 км, остават. Те ще бъдат избутани на 10 метра от сегашните 3 метра отстояние от повреденото при пожара на 13 август съоръжение.

Това са "крутите" и "кардинални" мерки, които обещава да предприеме държавата по думите на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков след работна среща в понеделник между отговорните институции за решаване на проблема в Кюстендил.

"Ще покажем цялата строгост на процедурите – административни и нормативни такива, по отношение на собственика на материалите", каза Николай Нанков. Уточни, че взетите днес решения ще бъдат докладвани на премиера Бойко Борисов.

Нещо повече, има внесен иск за това, че АПИ нерегламентирано уврежда чуждо имущество, каза Нанков, цитиран от БТА. Той не пожела да уточни кой е завел иска срещу пътната агенция. Първо каза, че това е собственикът на боклука, а след малко уточни "човек, близък до собствениците".

Заместник-регионалният министър разясни обаче, че казусът с отпадъците е доста сложен. Причината е неизяснената собственост на терените, граничещи със сервитута на магистралата между община Дупница и "Феникс-Дунпица", които водят дела за имота, върху който са депонирани голяма част от отпадъците.

Имотът е бил общински и е даден под наем от общината на фирмата по чл. 19 от Закона за общинската собственост. При определени условия фирмата може да стане собственик на имота и именно този спор е в съдебна фаза, се разбра от обясненията на Нанков.

Кметът на Дупница Методи Чимев не пожела да внесе повече яснота по казуса и препращаше за въпроси "официално през пресцентъра на общината".

В момента под моста няма боклуци, но има в непосредствена близост до него - на около три метра разстояние. Според заснемане, в момента отпадъците са около 7200 куб. метра, каза Георги Терзийски, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

Очаква се Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" да издаде писмено разпореждане за премахване на материалите в разстояние на 10 м от сервитута на съоръжението като евентуална потенциална опасност, каза Нанков. При неизпълнение на предписанията от собственика на предприятието ще му бъдат наложени санкции.

Предстои РИОСВ- Перник да наложи административна мярка по отношение на издадените до момента предписания и неизпълнението им, каза Нанков.

"Сроковете са разписани - имаме седем 14-дневни срокове по отношение на административните мерки, но те вероятно ще бъдат разписани утре. Искаме да спазим процедурата, защото в този случай изпаднахме в правни парадокси - да не можем да извадим чуждите материали, предизвикали пожара, от собствеността на държавата", каза Николай Нанков.

В момента повреденото пътно платно в посока Благоевград се ремонтира. Реконструкцията ще бъде тежка, като ще бъдат ремонтирани колони, ригели и носещи конструкции на съоръжението, каза Нанков. Ремонтът ще струва 1.8 млн. лв. и ще продължи около 4 месеца.

"Срокът, даван от експертите за ремонт на моста, е четири месеца, но няма да се прави компромис с безопасността на съоръжението. Държавата ще си търси всички права и имуществените, и процедурните, по отношение на собственика", каза Нанков.


Той допълни, че държавата ще си търси всички права, включително имуществените, по отношение на собственика.

За да не бъдат ощетени данъкоплатците, ще бъде предявен регресен иск за стойността на строителните работи за отстраняване на щетите по мостовото съоръжение.

По платното в посока София е пуснато реверсивно движение за автомобили до 12 тона без тирове и автобуси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?