"Боко Харам" пое отговорността за отвличането на повече от 200 ученички

Ислямистката групировка "Боко Харам" пое отговорност за отвличането на повече от 200 ученички в средата на април в североизточната част на Нигерия, предаде Франс прес.

"Аз отвлякох вашите дъщери", заяви лидерът на ислямистката групировка Абубакар Шекау в 57-минутно видео, с което се сдоби АФП. Той има предвид 276-те гимназиални ученички, отвлечени на 14 април от училището им в Шибок, в щата Борно. От тях 53 успяха да избягат, а 223 са още в плен по данни на полицията.

Шекау се закани, че ще се отнася към ученичките като към робини и допълни, че възнамерява да ги "продаде" и да ги ожени насила. Има сведения, че момичетата може вече да са прехвърлени в Чад или Камерун с цел да бъдат продадени на стандартна цена от 12 долара всяка, отбелязва Франс прес.

Лидерът на ислямистите, който се показва пред камерата в камуфлажно облекло и заобиколен от шестима въоръжени мъже, се обяви против западното образование за момичетата, разкритикува демокрацията и осъди онези, които не вярват в исляма.

Организацията "Боко Харам", чието име на местния език означава "западното образование е грях", иска създаване на ислямска държава в северната част на Нигерия. Откакто се разбунтува през 2009 г. екстремистката група стана причина за смъртта на няколко хиляди души при нападения срещу училища, църкви, джамии и символи на държавната власт и силите на реда.

В Абуджа междувременно се развихри скандал по повод информацията за ареста на лидерката на организирания миналата седмица в столицата протест с искане правителството да положи повече усилия за спасяване на отвлечените момичета.

Според Ройтерс Наоми Мута Нядар била задържана снощи след среща на протестни активисти със съпругата на президента Пейшънс Джонатан. Говорител на президентството, цитиран от Ройтерс, заяви, че Нядар е арестувана, защото твърдяла, че е майка на едно от момичетата, каквато всъщност не е.

Асошиейтед прес обаче цитира сподвижничка на Нядар, според която арестът е разпореден от самата президентша, която обвинила протестиращите, че са инсценирали отвличането, за да създадат напрежение в страната и да подкопаят властта на съпруга ѝ Гудлък Джонатан. Според активистката, разговаряла с АП, президентшата дори обвинила протестиращите, че принадлежат към "Боко Харам", докато присъствали на срещата представители на президентската администрация се съгласявали с нейните реплики. Президентшата освен това поискала Наоми Мута Нядар да подаде оставка от поста си на директор на Националната дирекция за заетостта.

От кабинета на първата дама на Нигерия отрекоха, че изобщо е имало задържане на протестиращи, предават Ройтерс и АП.

Правителството на Нигерия се тревожи за сигурността на Световния икономически форум за Африка, който тази седмица ще се проведе в Абуджа, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят