"Боко харам" разпространи видеозапис на отвлечените ученички

Нигерийската терористична групировка "Боко харам" разпространи нов видеозапис, показващ млади жени, представени като отвлечените нигерийски ученички

Водачът на "Боко харам" разпространи нов видеозапис, показващ стотина млади жени, представени като нигерийските ученички, отвлечени в средата на април в североизточната част от страната, съобщи Франс прес.

 

Той твърди, че ги е приобщил към ислямската вяра и би освободил някои от тях, само ако ги размени срещу заловени и хвърлени в затвора членове на групировката.

Абубакар Шекау говори 17 минути на видеозаписа, с който разполага АФП. После камерата показва стотина момичета с наметала, покриващи цялото тяло, по време на молитва неизвестно къде, посочва агенцията.

 

Общо 276 гимназиални ученички бяха отвлечени на 14 април от училището им в Шибок, в щата Борно, където живее внушителна християнска общност. Петдесет и три от тях успяха да избягат, а 223 са още в неизвестност.

 

 

В клипа говорят три момичета, като две от тях казват, че преди са били християни, а сега са сменили вярата си. Третото казва, че е мюсюлманка. Момичетата изглеждат спокойни.

 

Няма никакви индикации кога и къде е бил направен клипът.

 

Според кореспондента на ББС коментарите на "Боко харам" показват желанието на групировката да преговаря.


Групировката чието име се превежда като "Западното образование е грях" е на мнение, че момичетата не трябва да ходят на училище, а да се омъжат.

Споделяне

Още от Свят