Бокова и още 6 кандидати за генерален секретар на ООН ще бъдат изслушани през април

Ирина Бокова
Седем кандидати за поста генерален секретар на ООН ще участват в неформалните слушания, които ще се състоят в централата на световната организация в периода 12-14 април, съобщи председателят на Общото събрание на ООН Магенс Люкетофт. 
 
Срещите се ще транслират по официалния сайт на ООН на всичките шест официални езика на организацията - английски, френски, руски, арабски, испански и китайски.
 
На 12 април в залата на Съвета на ООН по опеката ще бъдат изслушани външният министър на Черна гора Игор Лукшич, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и бившият португалски премиер Антониу Гутериш. 
 
На следващия ден ще се състоят слушанията с участието на бившия словенски президент Данило Тюрк и с бившите външни министри на Хърватия - Весна Пушич, и на Молдова - Наталия Герман. 
 
На 14 април представителите на страните членки на ООН ще беседват с последния до този момент кандидат - бившия македонски външен министър Сърджан Керим. 
 
"Неформалният диалог ще протича във формат на двучасови сегменти с участието на всеки от кандидатите. Ще им бъде предложено да направят встъпително слово, след което страните членки ще им задават въпроси", се казва в разпространеното днес писмо на председателя на Общото събрание до страните членки. На всеки въпрос дипломатите ще имат по две минути за отговор, което ще позволи да се изкажат максимален брой участници. 
 
Люкетофт предупреди, че смята да групира сходните въпроси, както и да дава предпочитание на онези, които ще се изказват от името на регионалните групи. "Искрено се надявам, че този неформален диалог ще помогне да се стигне до назначаването на най-добрия кандидат за поста генерален секретар", подчерта председателят на Общото събрание. 
 
Пълномощията на Бан Ки-мун, който заема поста от 1 януари 2007 г., изтичат на 31 декември. Според Устава на ООН административният ръководител на световната организация се назначава от Общото събрание по препоръка на Съвета за сигурност. 
 
Очаква се Съветът за сигурност да започне да разглежда кандидатурите не по-късно от юли. При това дипломати не изключват, че за първи път за утвърждаване от Общото събрание може да бъде представена не една, а няколко кандидатури, посочва ТАСС, цитирана от БТА. 
 
Нито един от осемте досегашни генерални секретари на ООН не е представял държавите от Източна Европа, освен това всички те са били мъже. Мнозина смятат, че тези фактори ще имат голямо значение при избора на новия административен шеф на световната организация. 
 
Самият Бан Ки-мун неведнъж казваше, че би искал да види за свой приемник жена. Русия влиза в групата на източноевропейските държави в ООН, но тя, както и останалите четири постоянни членове на Съвета за сигурност (Китай, Великобритания, САЩ и Франция), не може да издига свой кандидат. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят