Болестта на Алцхаймер ще се лекува с витамини

Болестта на Алцхаймер ще се лекува с витамини

Големи дози витамин В могат да станат средство за борба с Алцхаймер. Той двойно забавя процеса на намаляване на мозъка при хора със симптоми на това заболяване, пише в четвъртък ББС.

При атрофия на мозъка започва умерено влошаване на познавателните функции, като при това възрастните хора страдат от загуба на памет и езикови проблеми. Науката обаче е безсилна да обясни тези изменения с процеса на стареене.

Специалисти от Оксфордския проект за изследване на паметта и стареенето стигнали до извода, че витамин В в големи количества може да забавя процеса на атрофия на мозъка. Учените провели експеримент с участието на 168 възрастни хора, които страдали от умерено нарушаване на познавателните способности.

В течение на две години и половина доброволците всеки ден получавали таблетки, съдържащи витамини от групата В (В6 и В12), в дози, превишаващи 300 пъти препоръчителните. Друга група е вземала плацебо – подобни таблетки, в които няма нито вредни, нито полезни вещества.

След изтичане на срока за експеримента учените измерили скоростта на намаляване на мозъчната маса на двете групи. Оказало се, че при хората, приемащи витамини, има забавяне на процеса средно с 30%, а в някои случаи даже с повече от 50%.

По думите на един от авторите на изследването, професор Давид Смит, резултатите от работата им се оказали по-впечатляващи от очакваното. "Тези витамини правят нещо със структурата на мозъка, те я защитават, а това е много важно, защото, за да се предотврати Алцхаймер, ние трябва да защитаваме мозъка", казва той. Сега предстоят експерименти, за да се разбере наистина ли витамините от група В са способни да предотвратят поява на Алцхаймер при хора с атрофия на мозъка.

Споделяне

Още от