Болестта син език вече е минала и по кравите

Болестта син език вече се е прехвърлила и по кравите. В омурташкото село Птичево има три заразени животни, показват пробите на Областната дирекция по безопасност на храните в Търговище, предаде БНР в сряда.

За заразяването алармира и председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. По думите му, трябва да се сезира Европейската комисия, защото болестта не е овладяна и застрашаваме и съседните страни.

Следобед ще се проведе първото заседание на новосъздадения кризисен щаб. В работната среща ще участват представители на Агенцията по храните, Министерството на земеделието и животновъдния сектор.

15 специализирани камиона на шуменския екарисаж дневно извозват труповете на починали животни, като значителна част от количествата са заради болестта син език, съобщи Пламен Петров - началник на отдел "Автотранспорт" в екарисажа.

По думите му, най-големите количества в момента се събират от села в общините Антоново и Омуртаг, където поради незнание хората са заравяли труповете на болните животни и така заразата се е разпространила. Спазваме всички изисквания, но държавата ни дължи близо три милиона лева за обезвреждането и транспортирането на животните, обясни Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България