Боливия дава проби от пюрето с кокаин, за да осъдят арестуваните в България

Екипът, разследващ от българска страна международното дело "Лунна светлина" ще замине на 14 май за Боливия, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов. В състава на екипа са включени наблюдаващият делото прокурор, ръководителят на следствената група и служители на НСБОП.

Боливийците ще предадат проби от иззетото картофено пюре, съдържащо наркотик, добави Атанасов, цитиран от БТА. Според него това е много важно, за да се докаже предмета на деянието по българското дело и е последното, което трябва да се направи, преди то да бъде внесено в съда.

През август 2003 г. в Боливия бяха задържани пет тона кокаин, три от които премесени с картофено пюре. По данни на разследващите, част от пюрето е трябвало да бъде преработено в България за извличане на дрогата. Като краен получател на пратката се посочва пловдивската фирма "Пълдин къмпани", собственост на Петър Мърваков. Заедно с него, в Пловдив бяха арестувани още Боян Тодоров, Георги Петров и македонският гражданин Зоран Бояджийски.

Международната акция, проведена под кодовото название "Лунна светлина", бе насочена срещу наркоканал от Боливия за Европа.

Атанасов уточни, че пътуването се осъществява с одобрението на главния прокурор Никола Филчев и със съдействието на ДЕА (Американската служба за борба с наркотрафика). На място при осъществяването на процесуално-следствените си действия, на българския екип ще съдействат офицери за свръзка от ДЕА и Боливийските служби.

Споделяне

Още от България