Боливия награди ген. Бойко Борисов за операция "Лунна светлина"

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов получи днес специален плакет от Боливия заради участието на българските служби при разбиването на международен канал за трафик на кокаин.

"Операцията "Лунна светлина" не би била възможна без подкрепата на главния секретар на МВР генерал Бойко Борисов, който своевременно информира боливийските служби за това, че група наркотрафиканти възнамеряват да транспортират голямо количество наркотик към Европа". Това заяви днес ръководителят на международната операция в Боливия Хосе Кесада Камачо. Той е у нас заедно с прокурора Хосе Адолфо от Санта Крус и полицаи, които са разследвали наркоканала.

При акцията, която се проведе на 1 август в Боливия бяха заловени 5,2 тона кокаин. Част от наркотика трябваше да пристигне на черноморското пристанище Варна, а друга част - в Испания, припомни Камачо.

За първи път в Боливия реализираме залавянето на такова количество кокаин, както и за първи път осъществяваме операция с Европа в такъв мащаб, каза още ръководителят на операция "Лунна светлина". Операцията беше реализирана на територията на Боливия, Испания, България и други европейски страни.

По обвинение за участие в канала в Боливия задържани 18 души, двама от които колумбийци.

3 тона кокаин, премесен с картофено пюре, трябваше да бъдат пречистени в лаборатория в Пловдивско, а след това да стигнат до Великобритания. Срещу задържаните трима българи и един македонец в рамките на операцията у нас е образувано следствие в Пловдив. Други два тона, укрити в пластмасови опаковки, пък трябваше да стигнат до Испания.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?