Боливийският президент посрещна папата с прегръдка и листа от кока

Фотоколаж, на който зад папата се вижда президентът на Боливия Ево Моралес

Папа Франциск пристигна вчера в боливийската столица Ла Пас, където президентът Ево Моралес му подари традиционното лекарство за височина болест - листа от кока, съобщи ДПА в четвъртък.

Папата изглеждаше отпаднал след четиричасовия полет от Еквадор. Моралес го посрещна с прегръдка и торбичка листа, които местните дъвчат от векове, за да се борят с ефектите на голямата надморска височина.

На церемония по посрещането му, роденият в Аржентина Франциск похвали Боливия за усилията си да осигури мирно съжителство между многото етнически групи.

"Внесеният по тези земи испански език сега съществува наред с 36 местни езика, които се вплитат в едно цяло, подобно на червеното и жълтото в националните цветя кантута и патуху, за да създадат красота и единство в многообразието", каза Франциск под бурни аплодисменти.

По 15-километровата отсечка от летище "Ел Алто" до Ла Пас папамобилът бе обграден от двете страни от екзалтирани хора. Някои от тях прекараха цяла нощ на палатки, въпреки студа на 4000 метра надморска височина в Андите, за да видят папата.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?