Болничен омбудсман - за малката корупция, реорганизация – за голямата

Болничен омбудсман - за малката корупция, реорганизация – за голямата

Дребната корупция в "Пирогов" може да бъде преборена с назначаването на болничен омбудсман, каза във вторник новият директор на института за спешна помощ „Пирогов” доц. Димитър Раденовски. Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски подписа протокола с решението на комисията, която избра доц. Раденовски за победител в конкурса за директор на болницата, след като бе спазен срокът за обжалване на избора и в него не постъпиха възражения от страна на останалите трима участници в конкурса.

Според доц. Раденовски корупция има на всички нива в обществото и затова "Пирогов" не прави изключение. В "Пирогов" има както малка корупция, така и висока. Голямата корупция може да се преодолее с вътрешен одит и премахване на всички неефикасни дейности и структури, каза новият директор. Той смята, че институтът може да разполага с информационна система, чрез която всеки да може да провери колко пари се изразходват за лечение, лечение и др.

В момента в „Пирогов” има персонал като за четири болници, каза още доцентът, но дали ще се отиде към закриване на отделения или клиники е рано да се говори. Това ще се обмисли след среща с всички, работещи в клиниките и отделенията. Няма да може да се мине без промяна в цялостната конфигурация на лечебното заведение, е неговото виждане. Вероятно обаче още в близките месеци ще има съкращения, прогнозира доц. Раденовски.

Болницата трябва да има допълнително финансиране за тежкоболните пациенти и за здравно неосигурените, на които се оказва медицинска помощ, допълни директорът. Според него от лечебното заведение има голямо изтичане на средства - за лекарства, консумативи и за различни дейности.

Обещаните средства за заплати ще бъдат дадени на персонала на "Пирогов", посочи директорът, допълвайки, че повишаването на заплатите чрез стачка не е рационално действие. Доц. Раденовски добави, че протестът на персонала на болницата, който започна през май, е закономерно събитие след 17-годишно лошо управление.

Споделяне

Още от България