Болничен отлага уволнението на шефа на затворите

Правосъдният министър предприема мерки срещу корупционните практики в арестите

Болничен отлага уволнението на шефа на затворите

Уволнението на шефа на затворите Васил Миладинов се отлага заради внезапното му разболяване. Това стана ясно от думите на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

В сряда докато проверяваше случайното разпределение на делата във Върховния касационен съд Данаил Кирилов обяви, че директорът на затворите ще бъде уволнен без да уточни причините. Същият ден премиерът Бойко Борисов предупреди лекарите да внимават с болничните, защото няма да му бъде приятно да има арестуван лекар заради фалшив документ.

Дни преди това правосъдният министър беше на посещение в следствения арест на бул. "Г.М. Димитров", заради 18-странична жалба от условията там на задържаната Евгения Банева.

"Заповедта за уволнение (на шефа на затворите – бел.ред.) все още не е връчена заради представяне на болничен лист на Миладинов. Информацията тръгна в общественото пространство преди връчването на заповедта. Имам правната възможност да обжалвам болничния лист, но в конкретния случай няма да го направя. Той е за 14 дни. Издал съм заповед за заместване, така че системата не е ощетена. Смятам, че съм предприел мерки", каза Данаил Кирилов пред Нова телевизия.

По думите му натрупванията на проблеми в арестите и затворите са доста. Действително това е една тежка система, в която има множество проблеми - с храненето, с достъпа до телефонни услуги, с цените на храните в лавките, посочи Данаил Кирилов.

Уточни, че сам е констатирал голяма част от проблемите, засегнати в жалбата на Евгения Банева.

"Голяма част от тях успях да установя лично на място. Част от тях имат известно основание. Дайте ми възможност да се предпазя от посочване на основания за уволнението в този период. Виждате, че заповедта не е връчена", каза още Кирилов.

"Имаме огромен обем от сигнали за нарушения в затворите. Имаме разпореждания от прокуратурата ние да извършим определени проверки за нарушения. Инспекторатите в министерството работят. Надявам се да успеем да направим качествени проверки", каза още правосъдният министър.

Според Кирилов проблемите с храненето в местата за лишени от свобода са няколко.

"По отношение на проведени процедури за възлагане на обществени поръчки, мога да кажа, че имаме неуспешни такива. Имаме интервал от време, в който има допълнително изпълнение към предходен договор за доставяне на храни. Има и висяща процедура, която е на път да се провали", каза Кирилов.

"Другият проблем са цените на храната - в т.нар "лавки" в затворите. Те най-често са обект на жалби, проверяват се и от нашия инспекторат. Твърди се, че там се продава с надценка, на завишени цени", посочи още той.

"Мисля, че е възможно чрез увеличаване на мерките да се подобри дисциплината и да се преодолеят някои вероятно корупционни практики в надзорно охранителния състав, така че да се ограничи тази практика и да се сведе до изискванията, които са по закон", каза още Кирилов.

Споделяне

Още от България