Болничен спасил Алексей Петров от две заповеди за уволнение от НСС

Болничен спасил Алексей Петров от две заповеди за уволнение от НСС

ДАНС официално съобщи за Mediapool, че със заповед от 28 януари 2003 г. на тогавашният вътрешният министър Георги Петканов офицерът на прикритие Алексей Петров е уволнен от Национална служба "Сигурност" (НСС), заради съкращение в щата.

С това институцията уличи в лъжа конституционния съдия Георги Петканов, който продължава да твърди, че такава заповед не е издавал.

Писменият отговор от ДАНС, която съхранява архива на НСС, е подписан от главния секретар на спецагенцията. Меdiapool отправи въпрос към контраразузнаването съществува ли подобна заповед, тъй като документът не е класифицирана информация, защото фактите около назначаването и осветяването на Алексей Петров вече са публично достояние.

Заповедта на Петканов за уволнението на офицера под прикритие Петров обаче така и не е изпълнена. Причините за това нямат никакво логично обяснение.

Заповедта на министъра е трябвало да влезе в сила от 1 февруари 2003 г.

След като това не се е случило, Петканов издава втора заповед на 26 март 2003 г., която е частично изменение на първата. В нея се казва, че заповедта влиза в сила, когато Алексей Петров я получи лично. През това време той се води в "дългосрочен законоустановен отпуск по болест" и тя не му е връчена.

Така излиза, че Алексей Петров, който в момента е обвиняем №1 на републиката като глава на престъпната група "Октопод", е бил в отпуск по болест пет години, до 2008-а, когато е осветен като секретен сътрудник на НСС и малко след това е назначен за съветник на бившия председател на ДАНС Петко Сертов.

"Аз така заповед не съм издавал, не съм издавал, не съм издавал"

"Аз така заповед не съм издавал, не съм издавал, не съм издавал", декларира в петък пред Mediapool Георги Петканов, помолен да коментира отговорите, които получихме от ДАНС.

Той попита дали властите са показали официално подписана от него заповед за уволнението на Петров и даде съвет тази заповед да бъде изискана.

"Вие решавате на кой да имате вяра", каза Петканов. Той предпочете да не отговори на въпроса какъв е интересът на ДАНС да заблуждава по този казус.

До осветяването му като секретен сътрудник през 2008 г., Алексей Петров така и не получава заповедта за уволнение. Това отваря въпросите дали той е бил в болнични 5 години, дали бившият шеф на НСС Иван Чобанов е забравил да му я връчи при завръщането му на работа, а ако през цялото време е бил болен, Петров изпълнявал ли е някакви задачи.

Една от "осветените" му задачи бе организираната от него среща през 2006 г. между тогавашния вътрешен министър Румен Петков и "оперативно интересните" братя Галеви. Тя се проведе на басейна "Спартак" в София, където след ареста на Петров бяха открити множество секретни документи.

Mediapool потърси за коментар Иван Чобанов, но телефонът му бе изключен.

Ясно е, че е няма вариант, при който заповедта на Петканов да не е стигнала до тогавашния началник на НСС, тъй като в момента документът се съхранява от ДАНС (при чието формиране през 2008 г. се вля НСС).

Това поражда поредния "наивен въпрос": Извършил ли е престъпление Чобанов с неизпълнението на заповедта? Според юристи може да се говори за превишаването с власт, което се наказва до пет години затвор. Градският прокур на София Николай Кокинов заяви пред Mediapool , че e запознат с наличието на заповедта за уволнението, която е приложена и по следственото дело срещу Алексей Петров, но не може да коментира случая в подробности.

Обвинителят смята, че е трудно да се прецени дали неизпълнението на заповедта представлява състав на престъпление. Според него може да се касае и за трудово-правни взаимоотношения.

Георги Петканов в момента отрича да е издавал и заповед за награждаването на Алексей Петров. Според източници на Mediapool именно Петканов го е наградил за високи професионални резултати за празника на МВР на 5 юли 2002 година. Това е станало, въпреки че шефът на НСС Иван Чобанов не е изпратил до министъра рапорт с предложение за награждаване, каквато е обичайната практика за раздаването на отличията.

Това означава, че вътрешният министър е бил добре запознат с работата на сътрудника и е решил да го награди по собствени впечатления. Петканов обаче до сега твърди, че не е бил запознат с работата на Алексей Петров.

Любопитна подробност е, че синът на конституционния съдия – Петър Петканов работи във фирма “Голд лизинг“, която е част от свързаната с бившата барета Алексей Петров “Лев корпорация“. Петър Петканов обаче публично твърди, че никога не е виждал Алексей Петров, и изключва хипотезата, че баща му е ходатайствал за да постъпи на работа в тази фирма.

Преди седмица бившият шеф на контраразузнаването и екс депутат Атанас Атанасов обяви, че заповедта не е била изпълнена, тъй като е имало пряка намеса от президента. Реакция от Георги Петканов по този повод очаквано няма.

Най-комичното в цялата ситуация е, че предложението за уволнението на Петров от НСС идва от Иван Чобанов, а поводът е атентатът срещу секретния офицер през август 2002 г. МВР разполага с информация, че опитът за покушение срещу Алексей Петров не е провокиран от факта, че той е агент на службите, а поради други обвързаности. Така Петканов подписва заповедта, която никога не влиза в сила, а Алексей Петров продължава да "агентства" още пет години.

Въпреки всичко, остава да чакаме отговор на въпроса: "Кои са покровителите на "Октопода".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?