Болнични директори покриват дългове за сметка на заплатите на медицинския персонал

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Андрей Кехайов съобщи, че за да запазят постовете си, някои от директорите на болници в страната са покрили стари дългове с предвидените средства за заплати на медицинския персонал. Така в няколко болници заплатите са намалени до 30 процента. Като пример д-р Кехайов даде Университетската болница във Варна, където лекарите са получили по 200 лв. за януари.

БЛС ще предложи дълговете на болници, натрупани преди въведеното единно финансиране, да бъдат покрити със средства от бюджетния излишък за тази година, заяви председателят на БЛС.

Ресурсът за болнична помощ в бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) е крайно недостатъчен, посочи Кехайов и прогнозира, че вероятно и в бъдеще болниците ще трупат дългове заради недостатъчно финансиране.

Лекарският съюз призовава на изпълнителите на медицинска помощ да бъдат изплащани поне 40 на сто от приходите по клинични пътеки, както е предвидено в Националния рамков договор (НРД) за 2006 година.

БЛС ще подготви до края на март предложенията си за анекс към НРД, в който ще бъдат включени предложения за уреждане на практически проблеми, породени от работата по НРД.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?