Болнични фалити наесен очаква Лекарският съюз

Актуализацията на Здравната каса не е най-доброто решение за осигуряване на пари в системата

Болнични фалити наесен очаква Лекарският съюз

Ако до 20 дни не се извърши поисканата от Здравната каса актуализация на бюджета ѝ за тази година с 328 млн. лв., рискът болници да затворят врати тази есен е все по-реален, заявиха на пресконференция във вторник от Българския лекарски съюз. В същото време организацията посочи, че решението за увеличаване на бюджета на касата не е най-доброто, защото вероятно ще стане за сметка на финансирането ѝ догодина и въпреки това ще остане дефицит от 100 млн. лв.

 

Според председателя на съсловната организация д-р Цветан Райчинов най-добре е държавата да започне да заплаща в пълен размер здравните вноски на пациентите, които осигурява. Ако това не се случи и се тръгне към актуализация на бюджета на финансовата институция, то трябва да се започне веднага.

 

Райчинов коментира, че дейности от клиничните пътеки, по които се работи в болничната помощ, може да бъдат прехвърлени към извънболничната, но най-рано от следващата година и при достатъчен ресурс. Д-р Димитър Петров припомни, че подобно предложение бе направено през миналата година за изваждане на 15 клинични пътеки в извънболничната помощ, но тогава НЗОК отказа.

 

Отрицателното бюджетно салдо на НЗОК към 30 април е 172 млн.лв, разходите са 1.98 млрд. лв., а очакваният недостиг на средства до края на годината е 491 млн.лв, каза Райчинов

 

Средствата, предвидени за компенсация на лекарите поради намаления размер на потребителската такса за пенсионерите, по разчет също ще стигнат до средата на годината, посочи още той.

 

Към момента дълговете на болниците достигат 400 млн.лв, като 127 млн.лв. от тях са просрочени, уточни щефът на Лекарския съюз.

 

Здравната каса дължи 44 млн. лв. на столичните болници, засега тях ги спасяван допълнителните субсидии, давани от общината, каза заместник-кметът на Столична община ген. Стоян Тонев. Ако НЗОК не се разплати с болниците и не плаща навреме извършената от тях надлимитна дейност, те ще бъдат принудени да плащат минимални заплати на персонала, а дълговете им ще нарастват, добави той.

 

От Лекарския съюз добавиха, че са призовали всички лечебни заведения да не подписват анекси към договорите си със Здравната каса, свързани с постановлението на Министерския съвет, което позволява на НЗОК сама да определя кои болници да финансира допълнително.

 

В сряда трябва да се проведе Национален съвет на Лекарския съюз, на който от съсловната организация ще решат какви мерки да предприемат предвид така създалата се ситуация с липса на средства за здраве.

Споделяне

Още по темата

Още от България