Болнични листове отложиха отново делото за Маргините

Болнични листове отложиха отново делото за Маргините

Софийският градски съд (СГС) за пореден път отложи делото срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините. Това стана поради неявяването в петък на Красимир Маринов и един от другите подсъдими - Иво Карагеоргиев.

Междувременно Mediapool научи, че двамата братя от бившата силова групировка СИК са разследвани и за пране на пари чрез фирми, извършвали незаконна дейност. Тези фирми са регистрирани на други лица, но разследващите търсят връзките между тях и братя Маринови. Новото досъдебно производство бе образувано преди месец и още е в началото си. Не е сигурно дали то ще приключи до края на настоящото дело, по което Големият и Малкият Маргин са обвиняеми заедно с още петима души, че са подготвяли убийствата на о.з. генерал Любен Гоцев, финансиста Никола Дамянов и застреляния след тяхното задържане Иван Тодоров-Доктора.

Новото разследване е съсредоточено и върху извършвана контрабандна дейност, търговия с наркотици, кражби на коли и др. Прокуратурата досега има данни за сравнително малка сума спечелена от престъпна дейност  – 10 млн. лв., според източниците на Mediapool.

В петък защитниците на Красимир Маринов представиха болничен лист, от който става ясно, че той е в домашен отпуск поради временна нетрудоспособност до 16 юни т.г. Посочено е още, че заболяването му не позволява да се яви пред съда. За Карагеоргиев бе показана медицинска бележка, според която той не може да участва в съдебния процес.

Пред съда прокурор Николай Кокинов каза, че присъствието на двамата е задължително и затова не следва да се дава ход на заседанието.

След като един след друг четирима от подсъдимите по най-шумното знаково дело срещу организираната престъпност у нас бяха пуснати от ареста по здравословни причини, в петък съдът отказа да постанови това за Иво Карагеоргиев. Защитата му поиска отмяна на мярката “задържане под стража” и се позовава на съдебномедицинска експертиза, според която той страда от исхемична болест на сърцето и високо кръвно налягане и се нуждае от лечение и постоянно наблюдение.

Преди това с килията се простиха Големият и Малкият Маргин, Светлин Карагеоргиев и Веселин Тошев.

Следващото заседание по делото е на 9 юли, когато отново е призован свидетелят Младен Михалев - Маджо, друга ключова фигура от СИК. Първото му свидетелстване в процеса срещу Маргините предизвика скандал, тъй като заради него бе мобилизирана безпрецедентна полицейска охрана, в съдебната зала бяха допуснати голям брой лични гардове, бяха осигурени ескорт и трасе за придвижване като за “президент или международна делегация”, според депутати от парламентарната комисия, проучваща случилото се.

Споделяне

Още от България