Болнични шефове с влогове и имоти за милиони

Болнични шефове с влогове и имоти за милиони

Зле финансираната здравна система, в която вечно не достигат пари, може и се оказва източник на доста високи доходи за определена група лекари, мениджъри на големи и не толкова големи болници. Това показват публикуваните в началото на седмицата декларации на лицата, заемащи висши държавни длъжности, за имуществото им през 2017 г., сред които за първа година попадат и директорите на лечебни заведения, които се финансират от здравната каса и държавния бюджет.

Данните от декларациите затвърждават общоизвестния факт, че сегашното състояние на финансиране и функциониране на системата позволява на определени хора да изкарват стотици хиляди и дори милиони левове доход за разлика от средно статистическия лекар и медицински персонал.

Безспорно най-заможният болничен директор е шефът на университетската болница “Света Екатерина“ и светило в кардиологията проф. Генчо Начев, който държи над 6 млн. лева по депозити в различна валута и има участие в седем компании с различен предмет на дейност – ремонти, недвижими имоти, строителство, ВЕЦ - на обща стойност над 2 млн. лева. Начев притежава още унгарски, полски и хърватски ценни книжа на стойност 315 096 лева. В декларацията си е посочил два леки автомобила – Мерцедес (2015 година) и Рейндж Роувър (2013 година), четири апартамента в София, къща с двор в Драгалевци.

Начев е член на управителните съвети на Българска Федерация по Тенис, "Фондация Българска роза - 97" Казанлък, "Българско дружество по кардиохирургия", "Тенис клуб при НСА"-София, "Алфа клуб "Да оцелееш""-София, Фондация "Св. Георги Победоносец - войн" Пловдив.

Другият милионер сред болничните директори е шефът на болницата по неврология и психиатрия на 4-ти километър “Свети Наум“ проф. Иван Миланов, който държи над 3 млн. лева на влогове в банки и притежава 5 апартамента в София, два в Слънчев бряг, един в Стара Загора, всички придобити до 2008 година. През 2014 година е придобил автомобил Ауди А7 за близо 150 хиляди лева. Съпругата му Анастасия има четири апартамента в Поморие.

Наскоро оглавилият здравната каса бивш управител на университетската болница “Свети Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев е декларирал малко над 220 000 лева в банка, а съпругата му Антоанета – 490 000 лева. Те притежават къща с двор в София за 170 000 лева, мезонет в Гърция за 160 000 лева, както и три наследствени апартамента в София, магазин и земеделска земя.

Шефът на “Майчин дом“ д-р Иван Костов е с банкови влогове за над 800 000 лева и още 100 000 лева налични средства, но има и овърдрафт за 322 711 лева. Той декларира още апартамент и вила в София.

Влогове от по над 200 000 лева декларират редица болнични директори, сред които шефът на Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания (СБАЛОЗ) в София д-р Борислав Димитров, шефът на варненската университетска болница “Света Марина“ Валентин Игнатов, шефът на болницата в Монтана Тодор Тодоров, който освен състоянието в банка има и семеен апартамент в Хага, купен през 2008 година.

Любопитна подробност е, че освен шефовете на големи болници благосъстояние демонстират и шефовете на някои по-малки провинциални лечебни заведения. Директорът на болницата в Гълъбово Гошо Грозев например има 260 000 лева по влогове в банки и четири апартамента в Стара Загора.

Шефът на Националното сдружене на частните болници д-р Николай Болтаджиев е декларирал налични 400 000 лева и още 150 000 лева в банка.

Голям брой шефове на болници - близо 70 обаче не са подали имотните си декларации в срок, а други изобщо липсват и сред подалите, и сред неподалите декларации. Такъв е случаят с доскорошния шеф на пловдивската “Пълмед“ и настоящ председател на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България