Болничните нажежиха социалното напрежение

Синдикатите обявиха, че влизат в конфликт с властта

Лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров (отляво надясно). Снимка: БГНЕС

Решението на управляващите първият ден от болничните да не се плаща от работодателя, а да е за сметка на работника, вдигна сериозно градуса на социалното напрежение в четвъртък.

Синдикатите, които в последно време работеха в мир и разбирателство с правителството, заявиха, че вече са в конфликт с управляващите и искат спешна среща с премиера и финансовия министър, на която очакват по най-бързия начин днешното предложение да се ревизира.

Лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов заявиха, че това предложение не е консултирано и съгласувано с никой от тях. По думите на Пламен Димитров е станало ясно, че предложението е дошло от финансовия министър.

Профсъюзите определиха решението като "меко казано - неприемливо". Пламен Димитров и Димитър Манолов са категорични, че няма да приемат мярката и ще се допитат до своите структури, ще свикат конфедеративните си съвети, на които ще бъдат обсъдени по-нататъшните действия, ако решението не се ревизира.

Президентите на двата синдиката очакват в случая да бъдат подкрепени не само от хора, които имат нещо общо със синдикалното движение, но и от всички граждани.

Пламен Димитров и Димитър Манолов съобщиха, че темата за болничните, заедно с други теми, са били предмет на двустранно споразумение между всички национално-представителни организации на синдикатите и работодателите, като договарянето е продължило от юли до септември и в него са участвали лидерите на тези организации. Те са се разбрали да предложат на управляващите първите три дни да се изплащат от НОИ, тъй като осигурителният риск трябва да се поема от осигурителната система. Така, по думите им, никой няма да бъде ощетен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес