Болничните ще се изчисляват в работни часове вместо в дни

Болничните ще се изчисляват в работни часове вместо в дни

Обезщетенията при отсъствие от работа ще се изчисляват на базата на работни часове, а не както досега – в работни дни. Това предвиждат промени в наредбата за работното време, почивките и отпуските, одобрена от правителството. Целта на поправките е да се усъвършенства нормативната уредба за сумирано изчисляване на работното време, което обикновено се прилага при работа на смени. 

От социалното министерство посочват, че промените постигат максимална прецизност при отчитане на реално положения труд през отчетния период, което ще доведе до по-голяма справедливост при заплащането му.

Според властите измененията в наредбата не променят по никакъв начин реда за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения, които се полагат на работника или служителя при ползване на изброените видове отпуски и не могат да доведат до ощетяване на неговите права.

Синдикатите обаче се опасяват, че работниците може да бъдат ощетени. "Аз, в сумарното изчисление на работния ден, се пада, че в петък съм 12 часа на работа, само че аз съм болен и по новото изменение би трябвало да ми се платят 12 часа. Само че работодателят ще каже: "Аз съм те наел на 8 часа работен ден и ще ми плати 8", даде пример Иван Кокалов от КНСБ.

Според бизнеса изчисляването на всяко отсъствие от работа в часове е по-справедливо.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?