Болните от грип продължават да се увеличават

Болните от грип продължават да се увеличават

Към момента у нас върлуват поне 100 вида респираторни вируса, а броят на хората с грипни заболявания се повишава. Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пикът на заболеваемостта се очаква в края на януари.

Точна информация за броя на болните ще има след като изтече една пълна работна седмица след поредицата празнични дни, когато хората избягват да посещават лекар. Броят на хората с някакви симптоми на грип расте. Най-вероятно към края на месеца някои от областите в България може би ще достигнат епидемични нива, обясни Кунчев пред БНТ.

Грипът се проявява с остро начало, висока температура, много силно проявена отпадналост, почти пълна загуба на енергия. Много често след няколко дни без специфично лечение тези симптоми отшумяват.

Кунчев припомни, че грипът не се лекува с антибиотици, защото те нямат ефект върху заболяването.

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни пред бТВ, че през този сезон доминира т.н. пандемичен грип H1.

“Нашата лаборатория миналата седмица доказа 11 случая на грип, познат още като свински. Ситуацията обаче не е епидемична. 2015 г. – 2016 г. се разбра, че той е опасен за пълните хора и бременните жени”, каза още проф. Кантарджиев.

Той предупреди, че не трябва да се подценява леката кашлица през този сезон, защото тя може да прерасне в бронхопневмония.

“Преди да се изпише антибиотик трябва да се направи бактериологично изследване. Да, то става след 48 часа, но тогава е ясно с кой антибиотик трябва да се лекува, а не да се прилага на сляпо”, поясни той.

По думите му с понижаването на температурите се очаква увеличена заболеваемост.

“Когато е студено търсим затворени и отоплени помещение, където се събираме повече хора, а това предполага разпространението на грипа. Когато е много студено се свиват кръвоносните съдове в нашия нос, по-малко бели кръвни клетки влизат в нашата лигавица, а тя ни пази от вирусите и бактериите”, обясни Кантарджиев.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?