Болните от грип се увеличават

Болните от грип се увеличават

През изминалата седмица са регистрирани 4 982 случая на остри заразни заболявания срещу 4 450 случая за предходната, съобщиха в четвъртък от здравното министерство. Общата заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания е достигнала 130.63 на 10 000 души, срещу 116.68 на 10 000 души за предходната седмица.

Областите с регистрирана по-висока от средната за страната заболеваемост са: Силистра, Стара Загора, София град, Бургас и Видин.

С настъпването на Коледно-новогодишните празници и Коледната ваканция на учениците и свързаното с тях струпване на много хора на закрити пространства се създава допълнителна възможност за  разпространението на грипната инфекция.

Най-вероятно в края на месец януари и началото на месец февруари следващата година в някои от областите ще бъдат достигнати епидемични стойности.

Според данните от изследваните проби в Националната референтна лаборатория в момента в страната циркулират паралелно два щама на грипния вирус: A(H1N1)pdm09 и A(H3N2).

През 2018 г., в изпълнение на ангажиментите по осигуряване на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации Министерство на здравеопазването сключи договори за всички видове биопродукти за двугодишен период на обща стойност 60 млн. лв.

Това гарантира по-голяма предвидимост и стабилност на доставките. Към момента са доставени всички заявени количества по договорите, което създава обезпеченост и сигурност при изпълнение на Националния имунизационен календар.

Количества ваксини регулярно се разпределят на Регионалните здравни инспекции или директно на общопрактикуващите лекари за обхващане на подлежащите лица. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?