Болните от морбили надхвърлиха 900 души

Болните от морбили надхвърлиха 900 души

Вече 933 са регистрираните случаи на морбили у нас, обяви по време на петъчния парламентарен контрол здравният министър Кирил Ананиев.

Най-засегнати от силно заразното заболяване са децата. Заразените деца под годинка са 140, във възрастовата група от 1 до 4 години са регистрирани 287 случая. 275 са случаите на деца от 5 до 9 години.

През първите 5 месеца на 2019 г. са обхванати с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола 68 559 деца във всички области на страната.

Засегнати от заболяването са 11 области. С най-висока заболеваемост на 100 хил. население е Софийска област - 296 случая, област Кюстендил - 105 случая, Благоевград - 172 случая и София-град - 305 случая.

Останалите засегнати области са Бургас, Велико Търново, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив и Русе, където са регистрирани единични случаи или малки епидемични взривове, като в Бургас, Велико Търново, Пловдив, Русе и Перник от последния регистриран случай е изтекъл повече от един инкубационен период, без да се регистрира нов случай.

През последния месец няма нови засегнати райони на страната. Към момента се отчита тенденция на задържане на развитието на епидемичния процес.

За изпълнението на профилактичните имунизационни мерки са осигурени мобилни кабинети за обхващане на подлежащите лица в областите София-град и Благоевград, а в Софийска област е разкрит временен имунизационен кабинет.

В страната са осигурени достатъчни количества ваксина срещу морбили за обхващане на подлежащите деца.

Здравните медиатори по места оказват съдействие в издирването на неимунизираните, разясняване на нуждата от своевременно търсене на медицинска помощ при заболяване и повишаване на информираността на населението. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?