Болните от морбили са вече 759 души

Болните от морбили са вече 759 души

Болните от морбили достигнаха 759 души, като в сравнение с миналата година броят им е нараснал повече от 40 пъти. В София са две трети от заразените, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев във вторник пред бТВ.

“Голям е броят им и в област Благоевград, откъдето тръгна заразата. Първите случаи бяха в детското отделение на болницата в Разлог. Вече има болни от морбили в Пазарджик, Бургас, Перник и Пловдив“, каза Кунчев.

“Една трета от заразените деца са под имунизационна възраст, а останалите по някаква причина не са били имунизирани. В повечето случаи става дума за несериозно отношение на родителите, липса на личен лекар, пътуване извън България и смяна на населените места.”, заяви Кунчев.

Той отбеляза, че около 90% от случаите са сред ромското население, затова натам са насочени усилията за по-голям имунизационен обхват. Личните лекари и родителите на децата, които не са ваксинирани, се глобяват. Установява се, че доста често вината за липса на ваксинация при децата е на родителите.

“Това е най-заразното инфекциозно заболяване”, припомни Кунчев.

Макар в повечето случаи да протича леко, все пак то отслабва имунната ни система и има един смъртен случай при 1000 заболели, сочи статистиката.

“Ако има 95% покритие на хората с ваксина, ще се избегне епидемия”, допълни той.

“В последните 2-3 години тече епидемия от морбили в Европа. Водеща беше Украйна с десетки хиляди случаи, но има заразени и във Франция”, заяви д-р Кунчев и допълни, че след Румъния и Сърбия, в момента заразата се е прехвърлила в България и Македония.

“В Инфекциозна болница в момента има 27 души, които са болни от морбили. Всички, които са в болницата са неимунизирани, като най-малкият е на 6 месеца, най-възрастният на 29 години”, разказва Атанас Мангъров, началник на детското отделение в болницата. 

Споделяне

Още по темата

Още от България