Болните от свински грип у нас са повече, но го карат "на крак"

Болните от свински грип у нас са повече, но го карат "на крак"

Най-вероятно заболелите от новия грип A (H1N1) са много повече от официално регистрираните случаи, но го карат “на крак“, обяви в сряда Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология при БАН.

Според него броят на заболелите от свински грип може да е достигнал и няколкостотин, но в много случаи хората преживяват заболяването, без да се усъмнят, че са заразени от новия щам. Официално регистрираните до момента положителни случаи на свински грип у нас са 94.

Гълъбов обясни, че част от симптомите на пандемичния грип са внезапно начало с разтрисане, повишаване на температурата над 38 градуса, болки в мускулите, силна отпадналост, умора, главоболие, суха кашлица, хрема. При много от случаите има само носна секреция, леко повишена температура и главоболие и хората преживяват заболяването "на крак". Той посъветва хората, които вдигнат температура, задължително да останат вкъщи и да се консултират с лекар.

Академик Гълъбов препоръча ваксинацията за сезонния грип, която струва около 14 лева и уточни, че от усложнения заради сезонен грип годишно в България умират между 600 и 1000 души. Засега в страната е регистриран един смъртен случай от новия грипен вирус.

От сряда столичната РИОКОЗ ще извършва разяснителна работа в училищата, обяви министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, след като ден по-рано стана ясно, че ученици от две столични училища са болни от свински грип.

Според Гълъбов именно учениците и студентите са най-рисковата група за заразяване от новия грипен вирус.

"Препоръчвам на населението да се ваксинира срещу сезонен грип и за около 20-30 дни ще имат изградена имунна защита. Увеличаването на процента на населението с имунитет е една гаранция, че ще се подтисне разпространението на вируса", уточни Гълъбов. Той посочи, че цената на ваксината срещу сезонен грип е около 12-14 лева.

Междувременно националният епидемиолог д-р Ангел Кунчев съобщи, че контактните на болните от А(H1N1) вече ще бъдат изследвани, само ако имат симптоми за наличието на болестта.

Споделяне

Още от България