Болница е осъдена за заплаха да държи бебе като заложник, докато не се плати лечение

Болница е осъдена за заплаха да държи бебе като заложник, докато не се плати лечение

Частната столична акушеро-гинекологична болница "Свети Лазар" е осъдена да плати 2000 лева обезщетение на родилка заради отправени заплахи, че бебето ѝ ще бъде държано като заложник, докато жената не си плати за лечението. Това става ясно от окончателно решение на Софийския градски съд по много заплетено гражданско дело по медицински случай от 2014 година. Самата родилка обаче също е осъдена да плати 2100 лева за спешната животоспасяваща помощ, която е получила в болницата.

Да родиш в дома си

На 14 януари бременната Р. Т. и болницата "Св. Лазар" сключват договор за раждане и престой на стойност 1940 лева. Терминът е определен за 3 февруари, а родилката плаща аванс от 1000 лева.

Проблемът е, че на 22 януари в полунощ жената усеща първите контакции. Още тогава родилката и нейният съпруг са се обадили на акушерка от болницата. Тя ги е успокоила и ги е посъветвала да не бързат да тръгват към болницата, а да се чуят отново след половин час. Това е нормална реакция, защото може да мине много време от усещането на първите контракции до самото раждане. Този случай обаче не бил такъв. Около 20 минути след разговора с акушерката контракциите станали много по-силни и чести, а малко след това започнали родилните напъни.

Родилката позвънила на своя родилен асистент (т.нар. дула), която била наета предварително, за да ѝ помага и успокоява при естественото раждане в болницата. След незабавното пристигане на дулата О.Д. в дома на родилката, тя видяла, че раждането е в напреднал етап. Бебето се е намирало в родовия канал и щяло да излезе буквално до няколко минути. Това, което тя успяла да направи е да помогне за преместването на родилката от тоалетната на легло. Времето за друга реакция било свършило, защото се случвало забързано раждане.

Алтернативите пред родителите били три - детето да се роди по пътя към болницата навън, в такси в зимната нощ или в дома без подготовка. В крайната сметка бебето се появило живо и здраво в дома им около 01.45 часа. Само 1 час и 15 мин. след първото обаждане в болницата.

В болницата

Веднага след раждането, съпругът на родилката - Г.Н., позвънил в болницата и съобщил за извънредната ситуация с молба да получи указания. Било му е заявено да пристигнат в болницата със собствен транспорт, защото болницата не разполагала с линейка. Тръгвайки за болницата, на входната врата на жилищния блок плацентата на родилката буквално се е изсипала на земята.

По делото двамата родители твърдят, че са били посрещнати в болницата "грубо като някакви престъпници". С тях "са се отнасяли безсърдечно, укорително и брутално". Това не се потвърждава от показанията на свидетелите. Дулата казва, че при посрещането лекарите са били видимо притеснени. Те са казали само: "Вие майтап ли си правите с това раждане". Дулата обяснява, че това изречение е било отправено по-скоро към нея, защото и преди е водила в болницата жени "на ръба", т.е. точно преди да родят.

Родителите обясняват, че в болницата са ги обвинявали, че са планирали криминално раждане в дома си. Поради това са наели дулата. Съдът обявява, че това не е така. На родителите им е липсвала всякаква подготовка. На първо място те са платили за раждане в болница, а след възникването на спешната ситуацията са реагирали, както могат и са повикали дулата.

Пъпната връв е прерязана с обгорена домашна ножица и завързана с връв от конец за почистване на зъби. Те са носили изсипаната плацента в болницата в найлонова торба. На тях са им липсвали стерилни инструменти, които да свидетелстват за подготовка за криминално домашно раждане.

Жената твърди, че в "Св. Лазар" не са се погрижили добре за нея. Тя твърди, че са ѝ били извършени няколко медицински манипулации под упойка за преодоляването на извънредното протекло раждане. Твърденията са, че тя не е постъпила в болницата с опасност за живота. Казва, че зашиванията са били осъществени с обикновени конци (каквото и да значи това), които тя за своя сметка е отстранила после в друго лечебно заведение.

Болницата казва, че лекарите са ѝ спасили живота, защото е пристигнала с обилен кръвоизлив. От доказателствата по делото се разбира, че това е точно така, казва съдебният състав. Родилката е зашита, направено е кръвопреливане заради голямата кръвозагуба, а след това е лекувана още два дни. Твърдението за обикновените конци не е подкрепено с доказателства. На 26 януари 2014 година самата болница съобщава за този случай във Фейсбук.

Бебето заложник

Огромният скандал в този случай е заплаха за задържане на бебето като заложник. Ден след раждането и приемането на родилката за лечение идва проблем с фактурата. Болницата иска от родилката да доплати още 1094 лв за медицинската помощ – общо 2094 лв с платеното капаро. Издадена е фактура, която пациентката оспорва и твърди, че описани в нея манипулации и процедури не са извършвани, а цените не съответстват на ценоразписа на болницата и договорката между страните.

Родилката казва, че в момента, в който е заявила, че ще плати фактурата само по банков път, за да има доказателство за извършено плащане, от страна на болницата са "започнали действия по неправомерно задържане и принудително отделяне на новороденото дете от майка му". Твърди се по делото, че лицето Г.К. е заявила на родилката, че "докато не получи плащане, детето ще остане в болницата като заложник".

Въпреки че жената е искала да види бебето си, служители на болницата "Свети Лазар" са отказвали чрез различни поводи и оправдания допускането ѝ до него, казва родилката. Тя обяснява как е чувала, че новороденото ѝ дете е плачело като лекарите от персонала ѝ отказвали да ѝ го предоставят и да я допуснат до него, докато не се уредят финансовите им сметки.

Родителите сезират екип от медия и обясняват какво се случва. Ключовите по този случай са показания на журналистката Г., които съдът напълно кредитира. Пред журналистката д-р Н. От болницата е обяснил, че за да получи своето дете, родилката трябва да си плати. Лекарят предлага на журналистката да заяви дали иска да стане гарант за дължимите от ответницата Т. суми към лечебното заведение, за да бъде освободено детето ѝ.

Болницата отхвърля тези твърдения, но съдът ги приема за доказани. В крайна сметка майката и новороденото са пуснати да се приберат на 24 януари.

Соломоновско решение

Решението на Софийския градски съд по това гражданско дело е соломоновско. Първо, магистратите отсъждат, че лекарите са спасили живота на родилката и тя трябва да плати всичко фактурирано, защото то отговаря на истината. В крайна сметка тя е отишла в скъпа частна болница, а не в обществено лечебно заведение.

Отхвърлени са всички обвинения, че при приемането на родилката с нея са се държали грубо, защото няма доказателства в тази посока. В същото време обаче има безпристрастен свидетел на заплахите за задържане на бебето като заложник до плащането на сумата за лечение.

Болницата ще трябва да плати 2000 лева за причинените неимуществени вреди на родилката плюс 1322 лева разноски по делото. Родилката ще трябва да доплати 1106 лева за лечението плюс лихви за забава и 174 лева разноски на болницата по делото.

Споделяне

Още от България