Болница "Иван Рилски" се оплака от натиск и опити за дестабилизацията й

Има подозрения, че бившият директор Дечо Дечев стои зад атаките, за да се върне на шефския пост

Болница "Иван Рилски" се оплака от натиск и опити за дестабилизацията й

Работещи в университетската болница "Свети Иван Рилски" написаха отворено писмо до президента, служебния премиер и медиите, за да се оплачат от "безпрецедентен натиск" от зам.-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров. Според тях се цели опит за дестабилизация на една от малкото болници с добри финансови резултати. Зад атаките срещу тях те виждат съдружие на зам.министър Петров и бившия шеф на болницата и бивш управител на НЗОК д-р Дечо Дечев. Според тях Дечев има амбиции да се завърне като шеф на болницата и затова атакува настоящия директор Антон Петков. По думите им се правят внушения за безразборно харчене на финансови средства и констатирани нарушения, без това да е вярно. Писмото е подписано от десетки работещи в различни клиники на лечебното заведение.

Реакцията им е в отговор на упреците на зам.-министър Петров, че одитен доклад е открил множество нарушения в лечебното заведение. Петров дори заяви, че МЗ ще иска смяната на още болнични директори и една от визираните болници беше "Иван Рилски".

Според лечебното заведение обаче цитираният одитен доклад всъщност е поискан от ръководството на болницата и не е пълен с нарушения, а съдържа препоръки за подобряване на организацията и контрола на работата, с които ръководството се е съобразило.

"За поредна година УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕАД е с най-добри финансови резултати, съпоставими с броя на леглата, спрямо шестте най-големи държавни болници в България. УМБАЛ "Св. Иван Рилски" няма реализирани загуби и не е допуснала никакви просрочени финансови задължения. Служителите получават навреме възнагражденията си, а те са над средните в сектора", посочват от болницата.

Оттам обясняват, че добрите финансови резултати дават възможност всяка година болницата да инвестира в нови технологии, които подобряват лечението на нейните пациенти. Именно такава е целта на сключения договор за наемане на съседната сграда на бившата фирма "Маймекс", регистрирана на същия административен адрес (бул. "Иван Е. Гешов" 15) и намираща се в непосредствена близост, само на 3 метра от южната фасада на болницата. Договорът ще даде възможност на четири от най-важните структури в болницата да подобрят работата си. Според зам.-министър Димитър Петров той е "скандален", но според болницата това е поредната стъпка към модернизация.

"Наемането на съседната сграда ще ни даде възможност да създадем първия в България Център за лечение на исхемичен мозъчен инсулт, в който пациентите ще се третират чрез нова, ендоваскуларна методика, чийто пионер в България е екипът на доц. Станимир Сираков. Към отделението ще бъде създаден и Обучителен център, така че доц. Сираков да предаде знанията и уменията си и на други специалисти в страната. Близо 80 000 българи годишно губят живота си в следствие на мозъчно-съдови инциденти", обясняват от лечебното заведение.

"Осигуряването на допълнителни площи ще ни позволи да създадем Отделение за трансплантация на стволови клетки. Близо 20 000 човека годишно умират в България от онкологични заболявания, а пациентите все още са принудени да ходят в чужбина за трансплантация на стволови клетки.

Клиниката ни по обща и ендоскопска хирургия, начело с проф. Антоний Филипов, е една от най-добрите в страната. Въпреки това дейността ѝ в момента е силно ограничена, тъй като разполага само с две операционни и с 15 легла за лежащо болни. След обновлението там ще могат да се лекуват още 25 пацианта с рак на дебелото черво, които ще бъдат третирани по ендоскопски метод, което ще им позволи бързо да се възстановят и да се върнат на работа.

Договорът за наем на допълнителни площи ще ни позволи да разширим с 16 легла Клиниката по ревматология, начело с проф. Рашо Рашков, за да отговори на изискванията за катедра по Национална здравна карта.

Всичко това е описано в подробния бизнес план, с който Министерство на здравеопазването разполага, и който сме готови да предоставим по всяка време, както и самият договор за наем.

Очакваният ефект от това разширение е, че ще бъдат лекувани с най-съвременните технологии над 2000 пациента годишно. А болницата ще си осигури 7.5 млн. лева допълнителни приходи", казват още от лечебното заведение.

Работещите в болницата казват, че от близо 3 години имат модерно и проактивно ръководство, което, вместо да чака средства от държавния бюджет, успява да финансира растежа на болницата със собствени средства на здравното заведение. Вместо ръководството да бъде поощрено обаче, срещу него се измислят какви ли не "компромати", целящи да злепоставят директора д-р Антон Петков.

Те призовават институциите да не се допуска "репутацията на най-добрата държавна болница да бъде съсипана".

Те отправят и 10 въпроса към зам.-министър Димитър Петров, сред които защо не е потърсил информация за договора лично от директора, защо тиражира твърдения на бившия директор Дечо Дечев, които не са проверени. Обект на спора между болница "Иван Рилски", МЗ и бившия директор Дечо Дечев е включително кой е отговорен за договора с фаталната будка, чието електрозахранване уби дете преди няколко месеца. Според работещите в болницата договорите от страна на болницата датират още от 2013г. и са сключени от тогавашния директор на болницата – д-р Дечев.

"От тогава /2013г./ до момента статута на земята, върху която са разположени не е променян и винаги е била и е публична държавна собственост на МЗ. Писмото до община Триадица, изпратено от д-р Дечев е от 2018г. т.е. повече от 5 години, след като е сключил цитираните по-горе договори. През по-голямата част от това време Директор на болницата е бил д-р Дечев / 5 години/. Задължението и правото за премахване на такива обекти е приоритет на други институции. Всички тези документи са предадени, както в прокуратурата, така и в Министерство н здравеопазването", посочват те. Поставят и въпроса съществува ли някаква обвързаност между зам.-министър Петров и д-р Дечо Дечев.

Споделяне

Още по темата

Още от България