Проверка установи:

Болница “Лозенец“ правила незаконно трансплантации под носа на МЗ

Лечебното заведение обжалва констатациите

Болница “Лозенец“ правила незаконно трансплантации под носа на МЗ

Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) е спряла всички видове трансплантации в болница “Лозенец”, след като направената от агенцията проверка е установила, че лечебното заведение не покрива нужните критерии. Болницата не отговаряла на изискванията нито за бъбречни, нито за сърдечни и белодробни, нито за чернодробни трансплантации. Засега не е отнето разрешението на болницата за извършване на трансплантации, тъй като тя обжалва някои от констатациите в доклада, съобщиха от здравното министерство.

Въпреки, че обвиненията към бившата правителствена болница за нередности при трансплантациите датират още от лятото на 2010 година, нередности се откриват чак сега.

От Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) многократно сигнализираха, че процентът на смъртните случаи при детските трансплантации е висок и че болницата не отговаря на нужните изисквания, за да извършва трансплантациите. По въпроса са правени няколко проверки, но резултатите досега не показваха нищо нередно.

Проверка около сигналите за нередности в болница “Лозенец“ бе разпоредена от бившия здравен министър Анна-Мария Борисова, а докладът от нея е бил връчен в края на 2010 година на нейния приемник – сегашния здравен министър Стефан Константинов. Реакция не последва, но от ЦЗПЗ продължиха с обвиненията, че трансплантациите в болницата са незаконни. През 2011 година проверка извърши и Изпълнителната агенция “Медицински одит“, която направи някои предписания, но сериозни нарушения така и не бяха открити.

Трансплантациите се оказват незаконни едва сега, след последната проверка, разпоредена кризисно през февруари, когато родители на починали деца, обявиха, че ще сезират прокуратурата.

От агенцията са изпратили писмо до здравния министър Стефан Константинов с препоръка "временно да се преустанови извършването на трансплантациите“, а министърът е разпоредил на ИАТ да спази закона и да извърши необходимите действия.

Остава загадка обаче как на болницата е дадено разрешение за трансплантации и как е получила съответното ниво на компетентност, без да отговаря на изискванията.

От ЦЗПЗ коментираха в четвъртък, че констатациите от последната проверка на Агенцията по трансплантациите потвърждават всички изнесени от тях факти до този момент. “Безспорно е установено, че всички трансплантации в болницата през последните години са извършени в нарушение на действащото законодателство. В резултат на това е причинена смърт на пет деца и двама възрастни, на други три деца е нанесена тежка телесна повреда. Сега на ход е прокуратурата“, посочиха от центъра.

Оттам очакват държавното обвинение, което е сезирано с повече от 5 жалби и сигнали за извършените нарушения, да предприеме действия за разкриване на виновните лица. От центъра смятат, че трябва да бъдат разследвани не само хората, извършили трансплантациите, но и как болницата се е сдобила с разрешение да прави трансплантации. Констатациите на Агенцията по трансплантациите имат и други измерения. Те разкриват, че болницата не отговаря на изискванията на медицинските стандарти за трето ниво на компетентност за дейностите си по кардиохирургия, урология, жлъчна, чернодробна и панкреатична хирургия. Това означава, че болницата не може да сключи договор с НЗОК за клиничните пътеки, изискващи това ниво на компетентност.

Дейностите по кардиохирургия, които се допускат само при наличие на трето ниво на компетентност, следва да бъдат преустановени изцяло.

Все още не е ясно дали това е отразено в договора, който предстои тези дни болницата да сключи с НЗОК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?