Болница “Шейново” си спаси шефовете

Ръководството на акушеро-гинекологичната болница “Шейново” остава същото, стана ясно в сряда след заседанието на общото събрание на лечебното заведение.

“Шейново” е едно от лечебните заведения от Столичния медицински холдинг (СМХ), за които ликвидаторът на дружеството Никола Рангелов поиска смяна в ръководството.

Той не посочи конкретни имена, но според болницата става дума за нейния директор д-р Димитър Драгиев и заместничката му д-р Здравка Богословова. На тяхно място той настоя да бъдат назначени д-р Антони Ненов, който работи в “Шейново”, и доц. Евгени Възeлов от Александровска болница

В знак на протест срещу неговото предложение голяма част от лекарите и акушерите спряха работа за няколко часа и излязоха в болничния двор.

Преди няколко месеца Върховният касационен съд реши, че създаването на медицинския холдиг е създаден незаконно и трябва да се ликвидира. Назначеният от Софийския градски съд Рангелов поиска смяна в ръководството на “Шейново” и на повечето други лечебни заведения от холдинга.

Това предизвика недоволството на общинските съветници, които заподозряха в действията му “схема” за продажба на общинските болници. По този повод те сезираха прокуратурата и поискаха от съда да смени ликвидатора.

Вместо Рангелов на заседанието в сряда присъстваха общинарите Милан Миланов (ССД) и д-р Бисер Бончев (СДС), които представляват холдинга и Столична община, която притежава 49% от СМХ. Останалите 51% се собственост на акционерите.

Според ликвидатора обаче недопускането му на заседанието е незаконно и затова ще подаде жалба в съда. Общото събрание няма кворум и решенията му са незаконни, коментира още той.

Пред журналисти той посочи и мотивите за предложената смяна, които досега не бяха известни. По думите на Рангелов става дума за разминавания в отчетите на лечебното заведение.

Общината и здравното министерство са отпускали пари за медицински дейности, които са били похарчени за други нужди като ремонти, например, обясни той.

Миланов обаче категорично отрече твърденията му. Не сме установили никакви несъответствия в отчетите на “Шейново”, няма и нецелесъобразно изразходване на средства, отбеляза той.

Преди заседанието от болницата определиха исканията на Рангелов като незаконни. Опитите за кадруване от страна на Рангелов са некоректни, защото Търговският закон не му дава такива права, посочи юристът на “Шейново” Йова Петрова.

Според Драгиев в основата на исканата смята вероятно стои “нездрав икономически интерес”, който цели болницата да бъде приватизирана на безценица. Това грози и останалите добри и работещи лечебни заведения, смята още той.

По думите му “Шейново” може да се похвали с много добри резултати. Само за миналата година чистата ни печалба са 500 хил. лева, а ражданията при нас са се увеличели с 10-12%, каза Драгиев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?