Болницата “Свети Георги“ в Пловдив отново в капана на стари дългове

Най-голямата болница у нас – пловдивската “Свети Георги“, чието ръководство се сменя при почти всеки нов министър заради неефективно управление, отново се оказа в капана на стари дългове. В понеделник здравният министър и представители на ръководството на болницата обявиха, че сметките на лечебното заведение са били запорирани заради дългове към дистрибутора “Софарма трейдинг“, трупани при предходни ръководства. Обект на съдебен спор са 5 млн. лева, които болницата дължи на дистрибутора на лекарства.

Здравният министър Десислава Атанасова обяви, че пред лечебното заведение има два варианта – да се съди с дистрибутора и в крайна сметка да плати и съдебните разноски, ако бъде осъдено, или да сключи споразумение за погасяване на сумите. По-вероятно е да бъде избран вторият вариант. Вече имало изготвен погасителен план, според който болницата трябва да се издължи за период от две години. Според ръководството на болницата този вариант е приемлив.

Лечебното заведение има натрупани общо дългове в размер на 26 млн. лева като по думите на Атанасова сегашният ръководен екип на лечебното заведение прави всичко възможно, за да се намаляват задълженията.

При проверка на държавния финансов контрол в болницата били открити редица нарушения при обществените поръчки – основно от предишните двама директори – Илия Баташки и Божидар Хаджиев.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?