Болницата в Бобов дол ще бъде приватизирана

75% от акциите на общинската болница в Бобов дол ще бъдат продадени чрез конкурс, реши на заседанието си в четвъртък общинският съвет в града. Общинарите взеха решението под натиска на дълговете, които има лечебното заведение и болничната реформа, започната от правителство, съпроводена с ограничаване на финансовия ресерс за лечебните заведения.

Преди около месец здравният министър Божидар Нанев призова местните власти да преобразуват лечебните си заведения, там където те не могат да продължат да функционират като болници.

Болницата в Бобов дол има просрочени задължения в размер на 746 556 лв.

Кметът на Бобов дол Грети Алексова коментира, че 75% са много голям дял. "Това е много голям процент, моето предложение бе за между 40-51 %. През миналата година можеше да се продадат акции и под мажоритарния дял, но в момента при тази здравна реформа никой не би купил по-малко. До провеждането на процедурата не се знае дали болницата няма да изпадне в неплатежоспособност", каза тя.

Преди ден над 300 жители на общината протестираха срещу закриването на болницата и изпратиха писмо до президента Георги Първанов и министър-председателя Бойко Борисов.

Болницата е създадена през 1965 г. и обслужва над 11 000 души. От началото на годината през лечебното заведение са преминали 200 пациенти като 20-30 души са били пренасочени към други болници, защото през тази година болницата има по-малко сключени договори по клинични пътеки.

Споделяне

Още от България