Болницата в Ловеч обяви, че спира работа, МЗ успокои, че няма

Персоналът твърди, че няма пари и лекарства, но министерството предприема оздравяване и се е договорило с кредиторите

Болницата в Ловеч обяви, че спира работа, МЗ успокои, че няма

Затъналата в дългове, заради лошо управление, болница в Ловеч обяви, че спира работа от петък, но здравното министерство обяви, че няма да допусне това да се случи.

В декларация до премиера, здравните власти, парламента и обществеността, от лечебното заведение заявиха, че “считано от 12 януари преустановяват дейността по предоставяне на медицински услуги поради липса на лекарства, в това число и жизнено важни консумативи и медикаменти и липса на средства за кислород“.

От болницата посочват, че не са в състояние да предоставят “качествена, квалифицирана и адекватна помощ по отношение на лечението на пациентите и поради липсата на лекарства, консумативи и медикаменти се застрашава животът и здравето на пациентите от Ловеч и региона“.

От ловешкото заведение призоваха властите за спешни и адекватни мерки по отношение на финансирането ѝ, включително изплащане на задълженията към всички доставчици и на дължимите до момента трудови възнаграждения към персонала за последните три месеца.

От Министерството на здравеопазването заявиха по-късно, че ще използват всички законови възможности болницата в Ловеч да продължи да работи, както и досега, и не предвиждат затваряне на работещи отделения. С доставчиците на лекарства и консумативи пък министерството било подписало споразумение за разплащане, както и да не налагат повече запори на сметките на болницата.

Оздравителен план предвижда съкращаване на легла и администрация

Преди два дни ръководството на лечебното заведение напусна с аргумента, че липсва диалог с Министерството на здравеопазването, въпреки че и това, и предишното ръководство на министерството са в постоянен контакт с болницата и има план за оздравяването ѝ.

Той беше представен преди ден заедно с новия прокурист на болницата и предвижда драстично съкращение на администрацията и легловата база.

След около 40% намаление леглата в болницата ще станат 150, а администрацията ще бъде намалена от 116 на 36 души.

Лекарите не са заплашени от съкращения, но от средния персонал се предвижда да бъдат освободени 27 души.

Целта е от края на януари да започне редовно плащане на разходите за възнаграждения, лекарства и консумативи за издръжка. Засега е постигната договорка с плевенска болница за осигуряване до края на месеца на лекарства и консумативи за спешни случаи.

Оздравителният план предвижда дълговете на болницата от 4 млн. лева да бъдат погасени за 5 години.

Министерството се е договорило с доставчиците на болницата

От здравното министерство съобщиха в четвъртък, че са провели среща с фирмите, с които болницата има сключени договори за доставка на лекарства и консумативи, за предоговаряне на задълженията и за установяване на режим за тяхното изплащане.

Всички присъствали на срещата представители на бизнеса са били запознати от здравния министър Кирил Ананиев с анализа на състоянието на Ловешката болница и с разработения оздравителен план. Фирмите са подписали протокол за преустановяване на образуваните изпълнителни дела спрямо болницата, като са поели ангажимент да няма нови запори върху сметките на лечебното заведение.

“По този начин на работещите в болницата ще бъдат осигурени необходимите условия за работа, а на пациентите на областната болница ще бъде гарантиран адекватен достъп до здравеопазване. Предвижда се още в края на този месец с изработените средства по договор с НЗОК и МЗ да започне редовното плащане на разходите за възнаграждения, лекарства, консумативи и издръжка“, съобщиха от здравното министерство.

Спасяването на ловешката болница започна още през пролетта на миналата година от предишния екип на здравното министерство. Болницата е печален пример за източване на държавно лечебно заведение чрез частни структури в нея, заради което случаят беше даден на прокуратурата. Както Mediapool писа, след дълги години ощетяващо държавната болница съжителство с частна кардиолаборатория, накрая отделението по кардиология на ловешката болница беше закрито, а печелившата ниша бе заета от нова частна болница, в която съдружник е бившият директор на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Ловеч Георги Бенев Стефанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България