Болницата в Ямбол изнемогва заради разрастващото се огнище

Обмисля се училище в ромския квартал да заработи като стационар за прегледи и сортиране на болни

Болницата в Ямбол изнемогва заради разрастващото се огнище

Броят на заразените с коронавирус в Ямбол расте, а местната болница вече изпитва трудности. За изминалото денонощие там са регистрирани 12 нови случая след като беше открито огнище на заболяването в ромския квартал "Райна Княгиня" и там бяха въведени частични ограничителни мерки, които от снощи са разширени. В областта от началото на извънредното положение са диагностицирани 35 души с Covid-19, четирима са починалите.

Вчера кметът на Ямбол отправи призив към медиците от цялата страна да помогнат на болницата, която изнемогва.

"Наблюдава се една доста тревожна тенденция за утрояване на приема на пациенти със съмнения за коронавирус. Голяма част от тях дават положителни проби", каза пред бТВ д-р Димитър Рунков, прокурист на МБАЛ "Свети Пантелеймон".

Болните са настанени в две отделения – инфекциозно и белодробно. В инфекциозното отделение се намират 24 пациенти, от които 18 са положителни за Covid-19. В белодробното са доказани 5 случая, които са изолирани.

Ако тази тенденция продължава, не само едно отделение, а голяма част от звената в болницата ще станат Covid звена", поясни д-р Рунков.

Инфекциозното отделение е на прага на възможностите си. Вариант е други звена да бъдат ползвани за по-леки и сравнително средно тежко болни.

Обсъжда се и възможност училище в ромския квартал "Райна Княгиня" да бъде отделено като стационар и там да се настаняват хората, които изчакват да се потвърдят положителните проби.

От снощи с решение на областния медицински съвет се въведоха допълнителни мерки, за да се ограничи разпространението на коронавирусната инфекция.

Целият ромски квартал в Ямбол е поставен под карантина, полиция и жандармерия следят за реда в района.

14 улици и два жилищни блока вече попадат в обхвата на карантинираната зона. Пренасочен е и градският транспорт в района. 

Движение е позволено в квартала само за купуване на храна и лекарства.

Излизането извън периметъра на ограничителните мерки е позволено за тези, които ходят на работа или търсят медицинска помощ. Задължително е носенето на маска или шал вътре в периметъра. Забранено е и струпването на хора.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?