Болницата във Враца пак ще има инвазивна кардиология

Болницата във Враца пак ще има инвазивна кардиология

Закъсалата финансово болница във Враца отново ще има инвазивна кардиология. Една от малкото печеливши дейности преди години беше отдадена от болницата на частен медицински център, договорът с който се оказа една от причините за затъването на областното лечебно заведение, тъй като е бил неизгоден.

Инвестицията в новата инвазивна кардиология на областната болница е близо 800 хил. лв. Това са капиталови средства, отпуснати от Министерството на здравеопазването за болницата “Христо Ботев“ за ремонта на ангиографската зала и за закупуване на медицинския апарат.

“Целта е жителите на областта, чието здравословно състояние изисква диагностика и лечение в инвазивна кардиология, да не се налага да пътуват, а да получават необходимата им медицинска помощ на място“, каза председателят на Съвета на директорите и представител на МЗ в борда на болницата Цветанка Димова при посещението си в лечебното заведение. На място тя се запозна с напредъка при изпълнението на строително-ремонтните дейности. 
Димова подчерта, че причините за забавянето в изпълнението на проекта имат чисто технически характер.

“Пречката беше от инженерно естество – свързана със съотношението между нивото на пода и поставката, върху която трябва да бъде монтиран апаратът. Важното е, че намерихме решение и работата продължава усилено“, каза тя.

Министерството има уверението на изпълнителя, че дейностите ще приключат в рамките на две работни седмици, веднага след което ще започне монтажът и на самия апарат, стана ясно още от думите на председателя на Съвета на директорите.

Министерството на здравеопазването стриктно ще следи и реализацията на останалите проекти, предвидени в инвестиционната програма на МЗ за болницата във Враца.

За 2019 г. е планирано закупуването на хемодиализини апарати и кресла, ремонт и оборудване на акушеро-гинекологичното отделение на областната болница, за което вече е обявена обществена поръчка, както и ремонт на съдебномедицинското отделение на лечебното заведение. За целта Министерството на здравеопазването е одобрило инвестиция в размер на близо 500 хил. лв.

Вече е факт и договорът между Министерството на здравеопазването и областната болница за субсидиране.

Лечебното заведение ще получи субсидията за първите 4 месеца на годината и персоналът ще получи възнагражденията си навреме.

Тези дейности са част от плана на здравното министерство за оздравяване на областната болница във Враца. 

Споделяне

Още от България