Болници бойкотират анексите на НЗОК, които им налагат лимити

Болници бойкотират анексите на НЗОК, които им налагат лимити

Държавни, общински и частни болници възнамеряват да откажат подписването на предложените им от НЗОК анекси, с които им се налагат лимити и отпада възможността да им се плаща за реално извършена дейност.

С предлаганите от НЗОК анекси се премахва сега съществуващата опция след проверка на болниците да се плати реално изработената от тях дейност, когато тя е над фиксираните делегирани бюджети.

В сряда, ден преди срещата на Българския лекарски съюз (БЛС) със Здравната каса по проблема, от браншовата организация призоваха директорите на болници да не подписват анексите. “Директорите на болници трябва да са луди, за да подпишат подобни анекси, защото обричат болниците си на фалит“, коментира пред Mediapool председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Той каза, че на срещата в четвъртък БЛС ще заяви пред НЗОК позицията си, че подобни анекси са незаконни, тъй като противоречат на Националния рамков договор (НРД) за 2010 година. Според БЛС на практика няма болница, която да не е превишила делегирания си бюджет от началото на годината и да не се окаже потърпевша от предлаганите от касата анекси.

Междувременно шефовете на болници са в недоумение какво трябва да правят след изчерпване на делегирания бюджет за съответния месец – да приемат или да отказват прием на пациенти, да искат от пациентите да заплащат лечението си или изобщо да преустановят дейността си до началото на следващия месец, за който имат отпуснат делегиран бюджет.

“Това, което се прави, е ликвидация на здравеопазването, защото достъп до болница ще има само, който успее да се вреди докато има пари“, коментира Райчинов.

Според Центъра за защита правата в здравеопазването от НЗОК дори възнамерявали да поискат болниците да върнат парите, платени над размера на делегираните бюджети от началото на годината. Райчинов също смята, че ако директор на болница подпише анекса, касата ще използва това, за да си поиска и даденото над делегирания бюджет за предходни месеци.

Райчинов заяви още, че на срещата с НЗОК от БЛС ще потърсят сметка дали решението за анексите е на касата или е “спуснато отгоре“.

Протестите на лекарското съсловие през март и април бяха потушени с обещания за редовни плащания и повече средства за сектора, като с решаването на проблема се зае лично премиерът Бойко Борисов. Обещанията обаче останаха неизпълнени. В график влязоха плащанията към личните лекари и специалистите, но не и към болниците, които още не са си получили парите за част от март и за април.

По-нататъшните действия на БЛС зависят от срещата с НЗОК, като не са изключени и нови протести.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?