Болници и лекари настояват да им се плати надлимитната дейност

Изработеното от тях над наложените ограничения ще стигне 65 млн. лв. в края на годината

Болници и лекари настояват да им се плати надлимитната дейност

Болнични директори и Българският лекарски съюз настояха Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да изплати на лечебните заведения цялата изработена от тях дейност над предварително заложените финансови лимити.

От Сдружението на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването поискаха отпадане на финансовите лимити по време на кръгла маса за реформите в сектора в петък, а от Лекарския съюз излязоха с официално писмо до управителя на здравната каса, с което настояват надлимитната дейност на болниците да бъде изплатена в пълен обем.

Според справка на касата, предоставена на Лекарския съюз, от март до юли болниците са извършили надлимитна дейност за 31.8 млн. лева, която в края на годината се очаква да достигне 60-65 млн. лева. От съсловната лекарска организация коментираха, че става въпрос за реално извършена дейност, с която се лекувани “огромен брой пациенти“.

Засега не е ясно дали държавата ще се поддаде на натиска на съсловието, тъй като здравният министър Петър Москов многократно обяви, че дори да се стигне до дефицит в бюджета на НЗОК за тази година, той трябва да е минимален. Последните прогнози на касата са, че очакваният в края на годината дефицит, основно за онколекарства, ще е между 70 и 100 млн. лева в зависимост от лекарствените отстъпки, които ще успее да договори касата с фармацевтичните фирми, но в тези сметки не влиза изплащането на надлимитната дейност на болниците.

Освен това от Лекарския съюз настояват парите да бъдат платени в рамките на тази година, т.е. чрез актуализация на бюджета, а не да се включат в бюджета за 2016 година. В писмото си до НЗОК председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев посочва, че изпълнителите на медицинска помощ се превръщат в “безплатни донори на здравната система“.

От съсловната организация припомнят и съдебната практика досега, която показва, че в крайна сметка НЗОК ще трябва да плати извършената от болниците дейност заедно с начислените лихви.

Някои болници вече се заканиха, че ще търсят правата си в съда, ако касата не им плати изработеното.

Отпадане на лимитите и пълно разплащане с болниците поискаха в петък и от Сдружението на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването.

Директорът на болница “Токуда“ и председател на Сдружението на частните болници д-р Явор Дренски коментира, че лимитите правят точно обратното на това, което правителството твърди, а именно, че реформата работи в полза на по-качествено и комплексно лечение.

“Пациентът отива в болницата, където му казват, че не могат да го приемат, защото спазват ограниченията. Той се връща вкъщи и чака да го приеме точно този лекар в тази болница, която си е избрал, а същевременно заболяването му се влошава и лечението се оскъпява. Лекарите започват да губят доверие в системата и мотивация. С тази реформа се постига по-скъпо лечение, а не по-добро качество”, коментира Дренски.

Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) заяви, че всички са съгласни, че в момента системата не е добре и се нуждае от промени, но той е скептичен дали предприетите реформи ще доведат до желания резултат. “Здравната система ще бъде най-добре, когато на нея се гледа като на пазар, предлагащ бизнес услуги, а не като администрация“, коментира той.

Организациите предупредиха, че ако рестриктивната политика продължи, страната ни, която и без друго е на водещите места по смъртност, ще стане “медалист“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?