Болници, изнудвали пациенти за избор на екип, остават без договор с касата

Болници, изнудвали пациенти за избор на екип, остават без договор с касата

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов разпореди да се извърши проверка как болниците у нас формират таксата “избор на екип”, както и какви са размерите ѝ в отделните лечебни заведения. На базата на получената информация ще се изработи методика за регулирането ѝ. “Изпратил съм писмо до всички болници да ме информират какви са цените им за избор на екип и как са определени“, каза Константинов пред журналисти в четвъртък.

“Не може хората да се изнудват или да им се искат толкова средства, колкото струва цялата клинична пътека. Болници, в които има подобна практика, не трябва да работят със Здравната каса“, коментира Константинов.

Изборът на екип в момента е регламентиран като идеята е пациентът да си плати за това, че е избрал точно определени специалисти, обикновено светила в дадена област, да го оперират. В някои болници обаче се шири практиката при служебно назначаване на екип, да искат пари на пациента и да го карат да подписва документ, че е избрал именно тези хора да го оперират.

В повечето случаи, отивайки в болница, пациентите изобщо не познават работещите там лекари, за да си изберат някой от тях.

“Недопустимо е пациенти да бъдат изнудвани, това трябва да бъде доброволен акт от тяхна страна, когато искат точно определен лекар, каза Константинов.

Той допълни, че за избор на екип не би трябвало да се искат пари и когато в болницата има само един специалист в дадена област. “При такава ситуация пациентът е практически задължен да бъде обслужен точно от този лекар“, посочи той.

Министърът съобщи още, че са осигурени допълнително 5 млн. лева до края на годината за функционирането на Фонд “Ин витро“. За тази година първоначално бяха отпуснати 10 млн. лева, но поради големия интерес от страна на двойки с репродуктивни проблеми, средствата се изчерпаха.

За провеждането на един опит фондът отпуска до 5000 лева на двойка. Досега във фонда са постъпили 9800 заявления, а 6421 от тях вече са одобрени. За финансирането на процедурите пък от януари досега са усвоени 10 млн. лв. Благодарение на фонда 707 вече са бременни, а родените бебета са 363. Това означава, че успеваемостта на ин витро процедурите у нас е 27.7%, колкото е и средноевропейската.

Споделяне

Още по темата

Още от България