Болници негодуват срещу завишени изисквания на НЗОК по акредитацията

Болници негодуват срещу завишени изисквания на НЗОК по акредитацията

Болници негодуват срещу ново изискване на НЗОК, според което, за да сключат договор с институцията, трябва да имат освен обща акредитация, също така и акредицатия на отделните структурни звена. Досега по закон се изискваше само общата болнична акредитация, но с решение на УС на НЗОК вече се гледа и тази на отделните звена, за което болниците твърдят, че не са били предупредени.

От НЗОК обаче коментираха пред Mediapool, че завишените изисквания са в интерес на пациентите, тъй като болница с добра обща акредитация може да се окаже със зле действаща хирургия или недостатъци в други звено. "Това е възможно при новоразкрити структури, както и при такива с остаряла апаратура и база", посочиха от НЗОК.

Голяма част от болниците в страната са акредитирали цялостната си дейност, следвайки нормите на закона. Изискването на НЗОК и за акредитация на отделните звена по наредба може да се извърши не по-рано от 12 месеца след откриване на съответните структури. Това означава, че ако се следва стриктно нормативната уредба, акредитационната оценка ще бъде получена след повече от година, като през това време лечебните заведения няма да могат да сключат договори с НЗОК изцяло или по отделни клинични пътеки.

За да поправи "грешката", Министерството на здравеопазването извършва "спешна акредитация" на потърпевшите. Междувременно районните каси връчват откази на болниците за сключване на договори. Болниците обжалват отказите пред УС на НЗОК, използвайки времето за произнасяне, за да предоставят новите акредитационни оценки. Въпреки това няма никаква гаранция, че УС на НЗОК ще приеме спешната акредитация, защото сроковете за сключване на договори така или иначе са изтекли.

Споделяне

Още от България